Jezelf beschermen tegen cybercrime

Wij helpen graag bij het beschermen tegen cybercrime

We leven in een digitaal tijdperk. Elke individu of onderneming wil hier natuurlijk in meegaan. Echter is niet iedereen op de hoogte van de gevaren en gevolgen hiervan: wanneer je onvoorbereid te werk gaat kan je, of jouw bedrijf, slachtoffer worden van cybercrime. Wij proberen onze klanten altijd zo goed mogelijk bij te staan op het digitale vlak. Veel problemen kunnen al voorkomen worden met een aantal eenvoudige maatregelen om jezelf te beschermen tegen cybercrime.

Neem de volgende maatregelen goed door en pas deze toe

De volgende preventieve maatregelen zijn bedoeld om te helpen proactief te beschermen tegen cybercrime

Klik nooit op links uit een toegezonden e-mail
Wanneer je denkt dat de e-mail legitiem is, ongeacht of deze afkomstig is van een externe winkel of primaire winkel, ga naar de website en meld je rechtstreeks aan. Elke melding of elk serviceaanbod dat werd vermeld in de e-mail, is beschikbaar via deze normale aanmelding op de website, mits het een geldige e-mail betreft.

Open nooit een toegezonden bijlage
Winkeliers en andere bedrijven sturen doorgaans geen mailing met bijlagen. Neem in geval van twijfel rechtstreeks contact op met de aanbieder en vraag of de e-mail met de bijlage door hen is verstuurd.

Geef geen persoonlijke informatie
Geef over de telefoon of in een e-mail geen persoonlijke informatie. Tenzij je volledig zeker bent van de veiligheid, bijvoorbeeld doordat het telefonisch of digitaal contact een gevolg is van een aanvraag of een persoonlijk gesprek.

Social engineering is een proces waarbij mensen worden misleid tot het verstrekken van persoonlijke informatie aan schijnbaar vertrouwde personen die kwaadwillende blijken te zijn.

Wanneer je telefonisch wordt gecontacteerd door iemand die beweert bijvoorbeeld een winkelier of incassobureau te zijn, geef dan geen persoonlijke gegevens op. Vraag hen om hun naam en nummer te geven en neem zelf contact op met de contacterende partij. Wanneer iemand (beperkte) informatie over je heeft, betekent dit nog niet dat zij daadwerkelijk van de genoemde partij zijn. Better safe than sorry!

Stel veilige wachtwoorden in en deel ze met niemand
Vermijd het gebruik van veelvoorkomende woorden, zinsdelen of persoonlijke informatie in wachtwoorden en werk deze regelmatig bij. Wanneer een wachtwoord voor jou makkelijk te onthouden is, is deze voor een crimineel makkelijk te achterhalen.

Updaten, updaten, updaten…

Houd het besturingssysteem, de browser, antivirus- en andere kritieke software up-to-date. Beveiligingsupdates en -patches zijn vaak gratis verkrijgbaar bij grote bedrijven.

Controleer de echtheid van verzoeken van bedrijven of individuen
Dit kun je doen door rechtstreeks contact met hen op te nemen. Wanneer je wordt gevraagd om persoonlijke informatie per e-mail op te geven, kan je zelfstandig rechtstreeks contact opnemen met het bedrijf om dit verzoek te verifiëren. Nogmaals: wanneer iemand (beperkte) informatie over je heeft, betekent dit nog niet dat zij daadwerkelijk van de genoemde partij zijn.

Besteed veel aandacht aan de website-URL
Besteed aandacht aan de URL van websites die je bezoekt. Schadelijke websites gebruiken soms een variatie in de gewone spelling of een ander domein (bijvoorbeeld .com in plaats van .net) om nietsvermoedende gebruikers te misleiden.

Automatich bijlage downloaden uitzetten.
Schakel de optie om automatisch e-mail bijlagen te downloaden uit. Wees op je hoede voor onbekende links of verzoeken die via e-mail, sms of whatsapp worden verzonden. Klik niet op onbekende links en beantwoord geen (vreemde) vragen die naar je mobiele apparaat zijn verzonden, ongeacht wie de afzender lijkt te zijn.

Bescherm je social media goed
Uit ervaring weten we dat het lastig is om dit goed in te stellen. Download onderstaande handleiding en doorloop de stappen zodat ook jouw social media accounts veilig gebruikt kunnen worden.