Ontmaskering van narcisten en stalking-risico

Tegenwoordig lijkt het een gangbare gewoonte te zijn dat mensen hun voormalige partners als narcisten bestempelen. Dit kan wellicht dienen als een manier om de beëindiging van een relatie beter te begrijpen. Het is echter verontrustend dat onderzoeken aangeven dat narcisme in toenemende mate voorkomt en dat er tevens een grotere verscheidenheid aan narcistische persoonlijkheden is ontstaan. In dit artikel zullen we uitvoerig ingaan op de diverse categorieën van narcisten en hun specifieke gedragskenmerken binnen de context van relaties en stalking-risico. Ik zal proberen het zo begrijpelijk mogelijk te houden. Over dit onderwerp in combinatie met stalking kan je boeken schrijven. Dat wordt een beetje te veel voor deze website. Opmerking: In dit artikel zullen we mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPD) voor het gemak 'narcist' noemen en naar hen verwijzen met mannelijke voornaamwoorden. Volgens officiële cijfers worden namelijk meer mannen gediagnosticeerd met een narcistische persoonlijkheidsstoornis dan vrouwen. Het is echter...


Alles over stalking – wordt u gestalkt?

U wilt dat de stalking stopt, maar wat zijn de mogelijkheden? Daarvoor is er een politie brochure gemaakt die wij graag in gewone tekst hier willen delen omdat niet iedereen een PDF lees mogelijkheid heeft.

Wat is stalking?

Stalking is iemand bewust steeds lastigvallen. Het slachtoffer voelt zich door de stalking beperkt in de vrijheid en veiligheid. Voor slachtoffers heeft het gedrag van een stalker vaak grote impact. Het kan iemand onzeker, boos of bang maken.

Hoe strafbaar is stalking?

In Nederland is stalking een misdrijf. Daders van stalking zijn dus strafbaar. Politie en justitie kunnen een dader van stalking strafrechtelijk vervolgen als een slachtoffer dat wil. Het gaat bij stalking niet om een een­malig incident, maar om een patroon van meerdere incidenten. Hoe vaak het gebeurt, de ernst van de stalking en de impact op het slachtoffer bepalen of er sprake is van een misdrijf. De straf voor stalking loopt uiteen van een taakstraf...


Voorkom dat je te maken krijgt met stalkerware

Je telefoon werkt de laatste tijd niet zoals je gewend bent. En je partner of vriend vraagt je opeens waarom je zoveel tijd doorbrengt op een locatie. Waarom zit je eigenlijk in het café, terwijl je toch beweerde dat je thuis bent? Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar het is vreemd als iemand anders weet waar je bent terwijl je dat niet verteld hebt. De kans is groot dat je dan het slachtoffer bent geworden van stalkerware. Stalkerware is software op je smartphone waarmee anderen je locatie kunnen volgen of andere gegevens in kunnen zien, zonder dat je dat zelf door hebt. Het is daarmee een vorm van spionage.

Wat is stalkerware precies?

Stalkerware is een vervelende manier van stalken. Met stalkerware installeert de stalker software op je smartphone of laptop om je zo te kunnen volgen. Het gaat hier om zogenaamde ‘malware’. Deze software belandt zonder medeweten van...


Onderzoek naar stalking

Wij bieden hulp in onderzoek naar stalking

Dat Strongwood ervaren is in het oplossen van stalking zaken is voor de meesten niet geheel onbekend. Zeven seizoenen lang was Nico van den Dries, samen met zijn team, naast presentator Thijs Zeeman het vaste gezicht van het tv-programma Gestalkt. Sinds 2020 zijn beide verbonden aan het programma Zeeman Confronteert: Stalkers. Stalking verstoort het leven van het slachtoffer, soms voor maanden of zelfs jaren. Stalking is het stelselmatig lastigvallen van een persoon, door die persoon te achtervolgen, steeds op hinderlijke wijze contact op te nemen en soms ook te bedreigen. Hierdoor voelt het slachtoffer zich in zijn/haar vrijheid en veiligheid aangetast. De laatste jaren komt uiteraard ook cyberstalking erg op; het lastigvallen van personen via internet. Heb je er last van? Dat is niet zo heel raar hoor. In alle leeftijdscategorieën komt het simpelweg voor....


Stalking expert Nico van den Dries

Als stalking expert zien we dat jaarlijks talloze mensen het slachtoffer zijn van stalking. Bekend is dat ongeveer 9% van de mannen en 19% van de vrouwen eens slachtoffer wordt van stalking. Ook is bekend dat stalking vooral voorkomt bij mensen die te maken hebben het beëindigen van een relatie, dit kan een liefdesrelatie zijn maar bijvoorbeeld ook werk gerelateerd of anderzijds. (meer…)


5 Tips voor problemen bij stalking zaken

Stalking is een groot probleem in Nederland dat we heel graag willen oplossen. Natuurlijk lossen we samen met Thijs Zeeman al veel zaken op voor het TV programma Zeeman Confronteert en hiervoor voor het programma Gestalkt. Maar we willen graag ook de rest helpen en daarom geven we vast 5 Tips voor problemen bij stalking zaken. (meer…)


Zeeman confronteert: Stalkers

Het nieuwe programma van Thijs Zeeman op RTL5 - Zeeman confronteert: Stalkers

In deze eerste reeks van het programma Zeeman confronteert zal presentator en (misdaad)journalist Thijs Zeeman voor RTL stalkers op een resultaatgerichte wijze confronteren met hun daden. Thijs spreekt hierbij (cyber)stalkers aan die niet willen stoppen met het herhaaldelijk lastigvallen en bedreigen van hun, vaak doodsbange slachtoffers. Voor Thijs een bekende problematiek waarvoor hij in zijn nieuwe programma een nieuw podium biedt. Bij dit programma wordt Thijs zoals altijd bijgestaan door zijn trouwe kompaan Nico van den Dries (privédetective en ex-marechaussee). (meer…)