Sextortion onderzoek

Wat is sextortion?

Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video. Dit kan door bijvoorbeeld het (dreigen met) verspreiding van een naaktfoto of –video van het slachtoffer, maar ook met gemonteerde webcambeelden zodat het lijkt dat het slachtoffer seks heeft met een (minderjarig) persoon.

Hoe komt de afperser aan de beelden? Hier zijn diverse mogelijkheden voor. Je kan ze in een opwelling zelf gestuurd hebben, wanneer je verwacht dat de ontvanger discreet met de beelden om gaat. Maar het is ook mogelijk dat de beelden gestolen zijn via social media of e-mails door bijvoorbeeld het overnemen van webcams of door het stelen van apparatuur.

Wat voorop moet staan in een dergelijke zaak: deze beelden zijn niet gemaakt ter verspreiding! Jij wil niet dat er zo wordt omgegaan met dergelijke beelden van jou, het is strafbaar en het moet dus stoppen!

Wat te doen wanneer je slachtoffer bent van sextortion?

Natuurlijk kunnen wij van Strongwood je helpen! Er zijn een aantal stappen die je zelf kan ondernemen wanneer je slachtoffer bent van sextortion:

  1. Ga niet in op de bedreigingen. Wanneer je doet wat er van je wordt gevraagd, kan diegene je verder chanteren. Wanneer je bijvoorbeeld betaalt is het geen garantie dat de chantage stopt
  2. Verzamel bewijs. Dit kan helpen wanneer je aangifte gaat doen. Maak screenshots van berichten die je ontvangt. Staat er iets vervelends van je online? Maak daar screenshots van en zorg dat de URL (het webadres) zichtbaar is
  3. Verwijder en blokkeer de persoon op alle kanalen; social media, telefoonnummers, mailadressen
  4. Controleer je privacyinstellingen op al je accounts. Gebruik hiervoor deze handige checklist: Helpwanted.nl handleidingen
  5. Zoek contact met de website waarop je jouw beelden aangetroffen heb. Er is vaak een mogelijkheid via een ‘help’-, ‘abuse’- of ‘contact’-button om contact te zoeken. Doe je verhaal, meld dat je geen toestemming hebt gegeven om de beelden te laten zien, laat de beelden verwijderen en verzamel zo mogelijk nog meer informatie over diegene die de beelden heeft geplaatst
  6. Doe aangifte of zoek professionele hulp.

Strongwood is ervaren in sextortion onderzoek

Daar we in het tijdperk leven dat nagenoeg iedereen online actief is, iedereen meerdere online accounts heeft, met social media werkt, in het bezit is van een mobiele telefoon, is het een logisch gevolg dat internet een speeltuin is voor criminelen. Toch zijn het niet eens altijd doorgewinterde criminelen die zich bezighouden met sextortion. Online hufters noemt Nico van den Dries ze in een interview met Metro Nieuws.

sextortion-artikel-metro-nieuws

“Het kan echt iedereen zijn. Je ziet veel mannen die in groepjes opereren, maar ook studenten en hele doorsnee burgers, zoals huisvrouwen die hier een financiële mogelijkheid in zien.” Ook over de slachtoffers is hij stellig. “Het kan iedereen overkomen, maar ‘een beetje naïef’ zijn de meesten wel” beaamt hij. “Maar het kan je overkomen dat je lekker aan het chatten bent met iemand die daarna wil beeldbellen. Van het een komt het ander en voor je het weet heb je aftrekfoto van jezelf met daarbij een jong kind erin gemonteerd. En het vriendelijke verzoek te betalen, omdat het anders op je Facebook wordt gedeeld. Dan slaat de paniek toe hoor!”

Door de jaren heen hebben we diverse soorten sextortion onderzoek afgerond. Hierbij is gebleken dat de dader niet altijd afkomstig is uit hetzelfde land als het slachtoffer. Omdat Strongwood werkt met een wereldwijd netwerk van specialisten is het oplossen van een dergelijk onderzoek in het buitenland geen enkel probleem.

Onderscheid onderzoek in binnen- en buitenland

Allereerst kijken we bij sextortion onderzoek altijd of de chanteur opereert vanuit Nederland of vanuit het buitenland. Vaak zie je dat al snel aan het taalgebruik of de wijze waarop geld wordt gevraagd; wordt ‘Western Union’ of een dergelijke buitenlandse betaaltermijn verzocht dan zit de chanteur vaak in het buitenland. Wordt er gevraagd om varianten als Bol.com- of Paysafe-kaarten dan zit de chanteur mogelijk in Nederland.

Wat te doen tegen buitenlandse chanteurs

Houd goed in je achterhoofd dat deze chanteurs in ieder geval niet snel bij je voor de deur zullen staan. De mogelijkheden die ze hebben zijn beperkt en vaak zijn ze niet eens bekend met de Nederlandse cultuur. Ze zijn alleen maar uit op je geld, zullen op je gevoel willen inpraten om je over te halen om te betalen.
Vaak zien we dat het in het geval van buitenlandse chanteurs gaat om georganiseerde groepen die zich bezig houden met tientallen slachtoffers tegelijk. Omdat ze enkel uit zijn op je geld, focussen zij zich op diegene die wel betalen. De slachtoffers die niet betalen worden in veel gevallen vanzelf met rust gelaten.

Om deze mensen aan te pakken en herhaling te voorkomen, hanteer je ook het lijstje ‘wat te doen wanneer je slachtoffer bent van sextortion?’.

Wat te doen tegen Nederlandse chanteurs

Wanneer je slachtoffer bent van een Nederlandse chanteur, is het van belang om goed bewijsmateriaal te verzamelen. Hiermee is de dader op te sporen en zal de chantage gestopt kunnen worden. Daarnaast help je ook andere mogelijke slachtoffers de chantage te voorkomen.

Strongwood werkt in Nederland samen met Helpwanted.nl en met Stichting cWAT.

Helpwanted.nl of Stichting cWAT helpen ook!

Helpwanted.nl is een website over grensoverschrijdend gedrag op het internet. Je kunt bij hun terecht voor advies als je te maken hebt (gehad) met online grensoverschrijdend gedag. De gevolgen kunnen namelijk ingrijpend zijn. Gelukkig valt er vaak wel iets aan te doen. Zij kunnen je helpen. Heb jij, of iemand in je omgeving, te maken met online grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact met hun op. Ze bieden praktische hulp en persoonlijk advies. Je kunt gratis en anoniem met hun chatten, mailen en bellen.

Stichting cases Without A Trace (cWAT) helpt ook in sextortion onderzoek waar anderen niet meer verder kunnen helpen en de ‘chantage’ moet stoppen. De doelstelling van deze stichting is om zaken op te lossen voor de slachtoffers en eventuele daders met voldoende bewijslast op te laten pakken en te laten veroordelen, zodat de slachtoffers verder kunnen met hun leven.

De zeer ervaren mensen die aan de stichting cases Without A Trace verbonden zijn en de ervaren specialisten zorgen er met de vrijwilligers voor dat er vele onderzoeksmogelijkheden zijn. Kennis wordt belangeloos ter beschikking gesteld en door de vele zaken die met succes zijn afgerond kan gesteld worden dat de methodiek werkt.

 

Heb je hulp of advies nodig?

Chat online of bel ons gerust op 085-8883311

Waarom kiezen voor Strongwood Privédetective?

Strongwood sinds 1997

Officiele vergunning onder POB809

Gescreend door de Nationale Politie

Specialisten in onafhankelijk onderzoek

Onafhankelijk bewijs voor in rechtbank

24 uur per dag bereikbaar

Wereldwijd inzetbaar

Bekend van Televisie