STW

15 juli 2015

Geen reacties

Home Blog

Chantage bij ondernemers veel voorkomend probleem

Chantage bij ondernemers veel voorkomend probleem

Chantage bij ondernemers is een veel voorkomend probleem in 2015, veelal in de vorm van chantage op basis van het verspreiden van bepaalde informatie van de ondernemer, zijn werknemer(s) of zijn onderneming.

Uit onderzoek is gebleken dat vorige jaar 4.000 tot 8.000 ondernemers last hadden van chantage, dit aantal is inmiddels al bereikt en we zitten nog niet eens halverwege het jaar.

“Veel van de gevallen van chantage betreft een privé aangelegenheid dat wordt doorgetrokken naar de onderneming omdat een ‘tegenpartij’ daar een slaatje uit denkt te slaan. Echter is het gewoonweg strafbaar om iemand te chanteren (Artikel 317 / 318 Wetboek van Strafrecht) en kan er ook civiel rechtelijk actie ondernomen worden. Maar dan zal je wel meer moeten weten over deze ‘tegenpartij’ alvorens dergelijke stappen ondernomen kunnen worden”, geeft Nico van den Dries (Specialist Strongwood) aan.

Er is een vertrouwenslijn aanwezig voor Afpersing en natuurlijk kan je naar de Politie gaan maar het probleem is dat deze niet heel veel kunnen doen als er geen daadwerkelijke strafbare handelingen zijn geweest en doen het vaak af met “Meld gewoon aan diegene waar de chantage om gaat dat het speelt en je bent niet chantabel meer.”

De politie is verplicht om aangifte op te nemen als iemand komt praten over afpersing. Dan kan het dus ook bekend worden bij de dader, zeker als de dader je in de gaten lijkt te houden zonder dat je dat merkt.

Ons advies is altijd om contact op te nemen met een specialist, onderzoek naar de ‘tegenpartij’ te laten doen en een adequate strategie toe te passen. De stelregel is in ieder geval niet betalen of ingaan op eisen.

Overige links:
Onze service: Chantage en Afpersing
5 tips om chantage te stoppen