Begluurd worden door een privédetective, mag dat?
Wat wel en niet mag, zoals begluurd worden door een privédetective, we vertellen je er graag meer over. Of het nu een privézaak is, of dat het om een zaak in het bedrijfsleven gaat: bij het inhuren van een privédetective wordt er gezocht naar mogelijk bewijs. Dat is ook voor de opdrachtgever, en vaak het slachtoffer, van de zaak spannend. Je wil natuurlijk zeker niet gesnapt worden en vraagt je misschien wel af hoever een privédetective mag gaan in zijn of haar onderzoek en wat je kunt verwachten.
Wat een privédetective wel en niet mag hangt allemaal af van de situatie
Helaas moeten we je teleurstellen, want er is niet één antwoord op de titel van deze blog. Begluurd worden is natuurlijk een breed begrip. Het hangt, naast van een brede interpretatie van het begrip begluren, helemaal af van de situatie wat een privédetective wel en juist niet mag. Er zijn veel regels waar we ons aan moeten houden en uiteraard ook aan altijd aan houden. Om je niet helemaal teleur te stellen geven we graag enkele voorbeelden waarin we uitleggen wat wél en juist niet mag.
Filmen en fotograferen
Wanneer je wel eens een aflevering (of natuurlijk allemaal 😉) van Zeeman Confronteert hebt gekeken dan weet je waarschijnlijk het antwoord op dit onderdeel van bewijs verzamelen al. Wanneer iemand zich op een openbare plek bevindt, kunnen we deze observeren en mogen we zowel foto’s als video’s maken. Hierop kunnen we bijvoorbeeld perfect vastleggen dat vermoedens van overspel kloppen. Gaat de verdachte zijn of haar woning binnen, of dat van een minnaar of minnares? Dan ligt het wat anders. We mogen geen opnames maken met de camera tegen het raam aan, maar mogen wél vastleggen wat je normaal gesproken met het blote oog ook kunt zien wanneer je gewoon langs loopt.
Zorg dat je klaar bent voor het onomstotelijke en mogelijk harde bewijs wat een privédetective je kan aanleveren. De waarheid is natuurlijk niet altijd leuk.
(Digitaal) afluisteren
Een tap op een telefoonnummer plaatsen zoals de politie dat doet, dat doen en mogen wij zelden. We doen dit namelijk alleen in het geval van bedrijfsonderzoeken, wanneer de telefoon ook daadwerkelijk eigendom is van de werkgever, en dus onze klant. Een privédetective heeft in de privésferen daarentegen meer een adviserende rol. We kunnen programma’s aanraden die zijn te downloaden om bijvoorbeeld appjes en sms-berichtjes te kunnen volgen. Dit is iets wat bijvoorbeeld ingezet kan worden in stalkingszaken .
Een verdachte arresteren
Arresteren is niet ons vak, dat hoort absoluut bij de politie. Een privédetective is hierin niet meer of minder dan een gewone Nederlandse burger. Bij dat burgerschap hoort dan weer wél het recht om iemand die je op heterdaad betrapt op een strafbaar feit te mogen ‘arresteren’ zonder daarbij geweld te gebruiken. Wanneer de politie dan arriveert, wordt de verdachte direct overgedragen.
Tracer onder een auto plaatsen
Dit is zo’n typisch voorbeeld waarvan je goed moet weten wat wél en wat niet mag. Een tracer plaatsen moet natuurlijk aan alle wettelijke voorwaarden voldoen. Zo moet er in ieder geval een gerechtvaardigd belang zijn. Dit mag alleen als het doel het waarborgen van de verkeersveiligheid is. Er is nog een uitzondering: wanneer het gaat om een zakelijk onderzoek en dus een bedrijfsauto, dan mag het patroon vastleggen ook. Een tracer gebruiken, kan dus niet in alle gevallen. Hoe handig het ook is.
Algemene verordening gegevensbescherming
Om privacy te waarborgen moet een privédetective voldoen aan de AVG, de Algemene verordening gegevensbescherming. Binnen de AVG is er een speciale gedragscode voor particuliere onderzoekers. Hierin staat hoe er met de persoonsgegevens van de ‘verdachte’ wordt omgegaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan met welk doel gegevens worden verzameld en hoe lang deze bewaard mogen blijven.
Geheimhoudingsplicht privédetective
Tot slot willen we je heel graag meegeven dat jij je als slachtoffer of opdrachtgever geen zorgen hoeft te maken over jouw privacy. Je verhaal zal nooit zomaar op straat komen te liggen doordat we uiteraard discreet willen werken, maar ook omdat we een beroepsmatige geheimhoudingsplicht hebben. Gaat het om details of een getuigplicht rondom een strafbaar feit? Dan kan het wel zo zijn dat wij de gegevens moeten overdragen aan de politie. Zij nemen de zaak vaak dan van ons over omdat het oplossen ervan dan buiten onze macht ligt.