Onterecht zieke medewerker
Een zieke medewerker is nooit prettig. In eerste instantie niet voor de gezondheid van de medewerker, maar daarnaast ook zeker niet voor de werkgever. Er kan een gat ontstaan in de werkzaamheden die gedaan moeten worden, of er zal vervanging geregeld moeten worden. Samen met het doorbetalen van het salaris kan dit kostenplaatje flink oplopen. En dat is nog vervelender wanneer je het vermoeden hebt dat een medewerker niet echt ziek is. Je zult je dan misschien ook afvragen: wat kan ik doen bij vermoedens van een onterecht zieke medewerker?
Reden verdenking onterecht zieke medewerker
Een griepje kan iedereen overkomen, net als bijvoorbeeld migraine of een gebroken arm of been. Dit kan allemaal erg belemmeren in het werk. Een medewerker meldt zich in dit geval ziek en zal in veel gevallen na kortdurend ziekteverzuim weer terug op de werkvloer verschijnen. Nu kan het zo zijn dat je een medewerker in dienst hebt die wel heel vaak een ziekmelding doet. In verschillende gevallen kan dit nog wel eens vragen oproepen, een aantal voorbeelden:
Dit zijn zomaar een aantal signalen waardoor je het vermoeden kunt krijgen dat de ziekmelding(en) onterecht zijn. En een onterecht zieke medewerker, dat wil je als werkgever écht niet.
Wat mag je doen bij verdenking van een onterecht zieke medewerker?
Je mag een medewerker controleren, maar moet daar wel voorzichtig in zijn. De privacy van de medewerker moet namelijk wel in acht worden genomen. Handig is om de regels binnen jouw bedrijf rondom ziekteverzuim vast te leggen in een verzuimbeleid. Door zo’n beleid te voeren heb je direct een soort stappenplan voor jezelf, als je de verdenking hebt van een onterecht zieke medewerker.
Je mag niet vragen naar de klachten en oorzaak van ziekmelding
Het begint al bij de ziekmelding. Dit doet de medewerker via de weg zoals opgenomen in het verzuimbeleid, bijvoorbeeld voor 8 uur ‘s ochtends bij zijn of haar leidinggevende. In dit gesprek mag nooit door de werkgever naar de reden van de ziekmelding worden gevraagd. Dat is waarom je als bedrijf aangesloten moet zijn bij een Arbodienst. De Arbodienst en / of bedrijfsarts kunnen en mogen contact opnemen met de medewerker en kunnen, met geheimhoudingsplicht, wel vragen naar de oorzaak van de ziekmelding. Ook kan de Arbodienst een spoedcontrole uitvoeren op verzoek. Dat wordt gedaan in de vorm van een huisbezoek.
Vragen stellen rondom de continuïteit van de werkzaamheden mag wel
Wat je wel mag doen is vragen naar wanneer de medewerker weer verwacht te kunnen werken en wat er gedaan moet worden om het werk door te laten lopen. Zo kun jij zelf al een inschatting maken. Verdenk je jouw medewerker van onterecht ziekmelden? Dan kun je dit melden bij de Arbodienst en je kunt een privédetective inschakelen om zo helderheid te krijgen.
Waarom de keuze voor een privédetective?
Wij kunnen, met onze bedrijfsrecherche diensten, gericht te werk gaan bij verdenking van een onterecht zieke medewerker. We gaan gelijk over tot onderzoek (observatie) en presenteren je na een aantal weken al een verslag dat rechtsgeldig is. Wij nemen de tijd, moeite en energie uit handen en kijken met een geheel onafhankelijke blik naar de situatie. Het rapport dat wij opleveren kan, bij de juiste bevindingen, aanleiding zijn om over te gaan op vervolgstappen. Dit kunnen de volgende stappen zijn:
Op deze manier kun jij weer verder met waar je goed in bent: ondernemen. En kun je jouw energie steken in goed en trouw personeel in plaats van de onterecht zieke medewerker!