Hoe herken je de meest voorkomende internet scam?
Herkennen van een internet scam. Oplichters hebben een cruciale factor die voor hen werkt, naast natuurlijk de erbarmelijke toestand van ons economisch systeem, en dat is het ontbreken van een uniforme, alomvattende, nationale aanpak door de politie die ook nog eens per land verschilt.
Het is buitengewoon moeilijk om deze oplichters – ook wel scammers genoemd – op te sporen en voor het gerecht te brengen. Vaak ook nog eens doordat de meeste mensen uiteindelijk voor een relatief kleine som geld worden opgelicht. Natuurlijk kan onze dienst als een cybercrime onderzoek je wellicht helpen. Maar welke scams komen op dit moment het meeste voor?
Bank, helpdesk of ‘kind vraag’ internet scam
Een aantal consumenten hebben duizenden euros verloren aan deze scam, maar een regulier slachtoffer wordt voor ongeveer tussen de 250 en 1.000 euro opgelicht. Dat is al een hoop geld, maar voor een noodlijdende familie is het echt heel veel. En natuurlijk is er ook nog eens de schaamte die meespeelt.
De truc werkt in alle gevallen hetzelfde en het doel is simpelweg namelijk dat je gegevens geeft om via je bank of creditcard geld over te maken. Mensen worden vaak gebeld, gemaild of geapped door iemand die zich voordoet als jouw bank, de helpdesk van Microsoft of zelfs heel brutaal als je eigen kind.
Onthoud altijd 1 ding en dat is dat een bank of helpdesk je nooit zomaar gaat bellen – vaak moet je juist hun bellen om iets voor elkaar te krijgen. De laatste tijd ontvang je waarschijnlijk wel een keer een app van een onbekend nummer die zich voordoet als je zoon of dochter die het altijd moeilijk heeft en om geld vraagt.
Onjuiste grammatica en een paar verkeerd gespelde woorden zijn eveneens veelbetekenende signalen dat iets helemaal niet echt is. Geld of informatie vragen over je login gegevens is vaak het onderwerp van gesprek. Stuur ook nooit een bankpas op naar een adres omdat diegene aan de telefoon heeft gezegd dat die geblokkeerd is.
De ‘Geldlening – schulden oplossen’ internet scam
De lange recessie, corona en de nasleep ervan hebben geleid tot een omgeving waarin internet scams voor schuldvermindering en schuldverlichting gedijen. Met miljoenen in geldproblemen is het hebben van een schuld een groter probleem dan ooit. Sterker nog de oplossing van de overheid genaamd BKR is zonder dat ze het zelf eigenlijk weten het grootste probleem ooit geworden.
Iedereen staat er wel geregistreerd met een melding en hierdoor kan je de hulp van echt goede kredietmaatschappijen en de banken wel vergeten. Je wordt op deze manier dus gevoelig en gedreven in de handen van internet oplichters en lening ‘sharks’.
Het terugbetalen van bestaande meervoudige schulden met 1 schuld is een veel voorkomende manoeuvre van bedrijven die dit soort diensten aanbieden. Je zit dan vaak vast aan een zeer hoge rente zodat je nooit meer van de schuld af komt. Aanvullende diensten zoals een budgetcoach of financieel beheerder bieden aan om met uw schuldeisers te praten om een terugbetaling te regelen voor wat u eigenlijk verschuldigd bent. In veel van deze gevallen is alleen het krijgen van jouw betalingen het enige dat telt en niet echt uw schuld verminderen.
Dat financiële budget beheerders zichzelf verkopen als legitieme bedrijven met klaarblijkelijk de macht om consumenten te helpen die worden overweldigd door schulden, is geen geheim. Na het betalen van grote betalingen aan deze schuldbeheer bedrijven, vaak oplopend tot duizenden euro’s, komen veel consumenten dieper in de schulden terecht dan voorheen.
Ga naar je eigen gemeente en probeer een juist – dat is gratis – een bestedingsbudget te krijgen waarmee u uw rekeningen beter kunt betalen en uw schulden kunt afbetalen, is niettemin de meest voordelige manier om schuldverlichting te krijgen. Onderhandelen over hogere voorwaarden of lagere betalingen en het herfinancieren van auto- of huisleningen zijn acties die u zelf kunt ondernemen.
Lotterij gewonnen of een mega erfenis internet scam
Oplichters – gek genoeg vaak gevestigd in Nederland, Canada en de Federale Republiek Nigeria – gebruiken de telefoon, het internet en direct mail om wereldwijde consumenten te verleiden om kansen te kopen in buitenlandse loterijen met hoge inzetten.
Er zijn veel verschillende soorten loterij scams:
- Een loterij meldt u (e-mail, post of telefoon) dat u heeft gewonnen, of
- U moet naar een loterijsite, of telefonisch of per post om een lot te krijgen/kopen, of
- U koopt een “programma” van “geheimen” over hoe u kunt winnen.
- U heeft een lotterij gewonnen maar u moet nog wel een belastingen, leveringsfee of een administratie-fee betalen
Onthoud dat geen enkele legitieme loterij u spontaan ooit zal laten weten dat u hebt gewonnen. Zo werken ze niet! Anders gezegd, als je geen lot hebt gekocht, zou je GEEN loterij kunnen winnen – ongeacht wat iemand je vertelt!
Hier zijn de belangrijkste tips:
- U kunt geen legitieme loterij winnen als u niet meedoet.
- In bijna alle gevallen moet je een kaartje kopen om mee te doen aan een legitieme trekking.
- U hoeft nooit te betalen om winsten van een legale loterij te ontvangen. U betaalt namelijk belasting na het winnen.
- Als u een winnend lot heeft moet u vaak zelf actie nemen om te innen.
- Als het niet wordt uitgevoerd door een overheid of door de overheid geautoriseerde organisatie is, kan het geen legale loterij zijn
Bij erfenissen die u zogenaamd dient te ontvangen van een verre neef of tante werkt eigenlijk het zelfde. Er wordt u verteld dat u een erfenis heeft gekregen. Houd rekening met de bijbehorende waarschuwingssignalen:
- De info geeft aan dat je een erfenis krijgt – maar je kent die hele naam van de persoon die overleden is niet.
- De e-mail is misschien persoonlijk aan u geadresseerd, maar is verder vrij algemeen – duizenden andere mensen over de hele wereld hebben mogelijk exact dezelfde melding ontvangen.
- U wordt vaak vooraf gevraagd om geld om uw ‘erfenis’ vrij te geven.
- De ‘notaris’ vraagt vooraf een vergoeding (voor administratie of “verwerking”).
- U wordt gevraagd om uw bankrekening, creditcardgegevens of aanvullende vertrouwelijke informatie te geven.
- Je krijgt te horen dat je meteen moet antwoorden, anders wordt het geld aan iemand anders gegeven.
- Om uw erfenis te krijgen, moet u mogelijk op eigen kosten naar het buitenland reizen om deze te krijgen.
Het is heel eenvoudig wat je moet doen als je degelijke meldingen krijgt:
- Reageer niet op de e-mails, blokkeer nummers en hang de telefoon op.
- Betaal NOOIT vooraf contant geld om een prijs te innen.
- Geef niet uw volledige identiteit prijs.
- Geef geen financiële of persoonlijke informatie vrij, zoals uw bankrekeningnummer of creditcardgegevens.
Scareware internet scam
Je weet misschien al van phishing (die je een e-mail stuurt die leidt naar een replica van een banksite, waar je je BSN en rekeningnummers opgeeft), maar nu is er vishing (hetzelfde alleen via op VOIP gebaseerde telefoons met een computerstem of soms zelfs een echt persoon) en smishing (gebruik van app, sms’en en mobiel bellen om je opnieuw naar een nepwebsite te leiden).
Dan hebben we ook nog eens scareware – oplichting met virusbescherming die meestal waarschuwingen op onze pc-schermen flitst, ofwel bewerend dat je computer/telefoon een virus hebben of een “gratis” scan bieden om te zien of u geïnfecteerd bent.
U wordt dan uitgenodigd om een licentie aan te schaffen voor een downloadbaar platform met een echt klinkende naam, soms vergelijkbaar met gevestigde, bonafide software. De prijs ligt gewoonlijk rond de 40 euro, maar het platform werkt niet. Het kan zelfs malware of stalkerware installeren of erger nog ransomware – platforms die sommige van uw gegevens ontoegankelijk maken totdat u losgeld betaalt. De laatste tijd hebben we scareware-links gezien die zijn ingesloten in opmerkingen over video’s op YouTube en in “tweets” op Twitter.
Dus hoe kun je jezelf beschermen tegen scareware? Hier zijn een paar cruciale tips:
- Klik nooit op een pop-up die beweert dat uw pc geïnfecteerd is of een gratis scan aanbiedt. Het zijn vrijwel allemaal scams. Periode.
- Het belangrijkste is dat u legitieme internet beveiligingssoftware installeert van bijvoorbeeld Symantec, McAfee, Trend, AVG of Kaspersky.
- Het scannen van uw apparaat op deze software door een professional zou eveneens alle oplichtingsplatforms verwijderen die al hun weg naar uw computer of telefoon hebben gevonden.
Kortom ook met deze vormen van scams – gebruik je gezonde verstand.