Een veilig wachtwoord kiezen doe je zo
Waarom is het kiezen voor een veilig wachtwoord belangrijk
Beveiliging van je persoonsgegevens is belangrijker dan ooit. Hackers vinden helaas steeds gemakkelijker hun weg naar onze belangrijke privézaken. De toegang over je eigen apparaten kwijtraken, je foto’s die op straat komen te liggen, belangrijke (bedrijfs)informatie die lekt of een boel geld kwijtraken: dat wil niemand! En waar je een slimme hacker helaas niet zomaar tegenhoudt, begint het allemaal bij het kiezen van goede en veilige wachtwoorden. We helpen je er graag een handje bij.
Waarom een veilig wachtwoord?
Het lijkt zo overbodig, al die moeilijke letter-, cijfer- en leestekencombinaties die je moet onthouden om in te kunnen loggen in tal van websites en online-applicaties. Toch is het echt de moeite waard om je hiermee bezig te houden en niet te kiezen voor een simpel woord, in combinatie met een misschien wel nog simpelere cijfercombinatie.
Niet alleen voor de al bovengenoemde hackers, maar ook voor kwaadwillende personen die je misschien wel in je omgeving hebt. Denk aan een nieuwe collega die je nog helemaal niet zo goed kent, en die jou gebruik ziet maken van het simpelste wachtwoord ooit. Of een ex, die jouw wachtwoorden kent en niet van plan is je al met rust te laten. Je bent zo gehackt, en de sporen zijn niet te achterhalen. Het begint daarom bij jezelf.
Waaruit bestaat een veilig wachtwoord?
Een goed en veilig wachtwoord zou moeten bestaan uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens, aldus de politie. Het wachtwoord moet daarbij minimaal 6 tekens lang zijn. Onze tip is om een lange zin te gebruiken. Het duurt misschien wat langer om te typen bij het inloggen, maar jij kunt het makkelijker onthouden én voor hackers maak je het een stukje moeilijker.
Een andere, en ook veilige, optie is gebruik maken van een wachtwoordgenerator in een wachtwoordmanager. Dat klinkt misschien wat ingewikkeld, maar is het helemaal niet. We leggen het je graag uit.
Een wachtwoordmanager in plaats van een overbelast brein
Wil je jouw hersenen niet continu laten kraken over de lastige wachtwoorden die jij hebt gecreëerd? Dan is een wachtwoordmanager misschien wel een handig hulpje voor jou. Wat een wachtwoordmanager doet is een persoonlijke digitale kluis voor jou maken. Deze kluis beveilig je met een master-wachtwoord. Dit wachtwoord moet heel sterk zijn, en daar zul je dus even goed op moeten oefenen. Het voordeel is dan gelijk dat je maar één wachtwoord hoeft te onthouden, omdat de wachtwoordmanager de rest voor je doet.
Open je jouw kluis? Dan kun je hier jouw wachtwoorden in opslaan en terugvinden. Je kunt ervoor kiezen om wachtwoorden te delen (dat kan bijvoorbeeld met bedrijfsaccounts handig zijn) of juist natuurlijk helemaal niet. Tijdens het inloggen helpt de manager je met het invoeren van de juiste gebruikersnaam in combinatie met het juiste wachtwoord. Je hoeft hier dus niet meer zelf over na te denken. Je kunt je wachtwoord dus met een gerust hart erg moeilijk maken.
In een wachtwoordmanager kun je vaak ook een wachtwoord laten genereren, en deze direct laten opslaan door de manager. Dit is altijd een veilig wachtwoord, waardoor je veel minder risico loopt om gehackt te worden. Een goed voorbeeld van een veilige wachtwoordmanager is 1password.
2 factor authenticatie voor een stukje extra zekerheid
Is er 2 factor authenticatie beschikbaar in het inlogproces? DOEN! Met 2 factor authenticatie maak je hacken veel moeilijker. Wat je namelijk doet, is een extra verificatiemethode toevoegen naast het wachtwoord. Dit kan bijvoorbeeld een code zijn die je per sms of mail toegestuurd krijgt en moet invoeren om in te kunnen loggen. Het kost je inderdaad een extra stap, maar levert je direct extra zekerheid op.
Let op! Wij adviseren om hiervoor niet de Google Authenticator te gebruiken. Als je je telefoon kwijtraakt dan ben je ook alle codes die daarin staan kwijt en het is niet meer terug te zetten. Ons advies maak gebruik van Authy.
Toch bang dat je gehackt bent?
Zorg dan dat je jouw wachtwoorden zo snel mogelijk aanpast, zeker wanneer je een (soort)gelijk wachtwoord ook op een andere plek gebruikt. Wil je meer onderzoek laten doen naar de hack, en of je wel echt gehackt bent? Dan kan Strongwood je hierin helpen met een hackcontrole, die je door ons kunt laten uitvoeren. Ook kun je ons artikel lezen met daarin 10 signalen om te bepalen of je telefoon spyware bevat.