Doxxing. Doxing. Kijk uit met wat je deelt!
Doxxing, Doxing, Doxen of ook wel Doxxen is een veel voorkomend probleem
Tegenwoordig zijn we ontzettend veel online en onbewust geven we veel informatie over onszelf prijs. Zonder dat sommige dat weten staat social media vol met persoonlijke informatie, foto’s en vaak zelfs locatietags (geotags), die exact vertellen wie je bent en erger nog waar je bent geweest. Hackers maar ook stalkers en chanteurs zouden deze informatie kunnen verzamelen en verspreiden. Op dat moment ben je het slachtoffer van doxxing.
Wat is nu eigenlijk doxxing?
Onder doxxing of doxxen verstaan we eigenlijk een beetje hetzelfde als ‘smaad en laster’ namelijk het zoeken naar, verzamelen van en verspreiden van persoonlijke informatie zonder jouw toestemming. Het woord komt voort uit ewen techniek die hackers vroeger gebruikten om iemands anonimiteit weg te halen en deze te intimideren en te bedreigen. Het ging toen vooral om het laten snitchen van andere hackers tegen overheden.
Tegenwoordig wordt doxxing vooral gebruikt door stalkers, pesters op internet en online gamers. Iemand kan je informatie gebruiken en publiceren omdat diegene je niet leuk vindt. Iedereen kan hier slachtoffer van worden.
Waarom zou dit een probleem kunnen zijn?
Misschien besef je het niet of interesseert je het niet, maar toch is het gevaarlijker dan je denkt. Je persoonlijke informatie zoals waar je woont of je telefoonnummer is nog vaak eenvoudig. Maar wat als daar iets mee gedaan wordt online? Denk aan registratie op dating/porno websites, een fake profiel op social media, of erger nog financiële documenten en beschamende foto’s die worden gebruikt? Dan kan er al snel een flinke inbreuk gemaakt worden op je privacy en is je reputatie gewoon weg zonder dat je er direct wat aan kan doen.
Hoe kan iemand jou dan doxxen?
Informatie verzamelen over iemand is tegenwoordig echt heel eenvoudig, iedereen laat online hun gegevens achter. Combineer dat met een aantal technieken, zoals hacken, en je komt al snel tot een grote hoeveelheid waardevolle persoonlijke informatie. Logingegevens liggen vaak op straat en worden op allerlei websites gebruikt en vaak ook nog eens dezelfde wachtwoorden.
Ook door verschillende technieken kan door metadata gegevens van je lekken. Een voorbeeld is de gegevens die bij een foto worden opgeslagen op de achtergrond. Gelukkig halen de meeste socialmedia zoals Facebook, Instagram en Twitter deze gegevens al weg.
Is het strafbaar in Nederland?
Doxxing valt vaak onder ‘inbreuk op de privacy’, ‘smaad en laster’ en soms ook wel stalking. Dit is dus aangifte waardig en wij raden altijd aan om dit ook altijd te doen.
Hoe kan je voorkomen dat je straks ook wordt gedoxxed?
Simpelweg zoals altijd opletten wat je online post en deelt. Zet nooit zomaar foto’s online en zorg dat je privé-adres zo min mogelijk ergens wordt ingevoerd en al helemaal niet op social media staat. Google je naam tussen “je naam” en kijk eens wat er gevonden wordt, dit is meestal alvast een eerste inzicht. Controleer altijd alle privacy instellingen van je social media.
Het is zeker niet zo dat je altijd een VPN nodig hebt om je IP adres te verbergen, dit kost vaak ook nog eens onnodig geld. Gebruik gewoon een veilige browser zoals bijvoorbeeld Brave, deze heeft een ingebouwde veilige modus, TOR browser en kan dus gratis ervoor zorgen dat je eigen huis ip-adres niet openbaar wordt achtergelaten. Dit is met name handig als je online ergens een formulier gaat invullen of een reactie wilt achterlaten.
Wil je helemaal niet op internet staan? Dan kan je al je gegevens laten verwijderen, dit is vastgelegd in de GDPR / AVG onder ‘het recht om vergeten te worden‘. Let op dat is een moment opname, alles daarna komt er natuurlijk weer op te staan.