Concurrentiebeding overtreden: wat te doen?
Concurrentiebeding overtreden door medewerker
Ben je ondernemer? Grote kans dat er personeel voor je werkt. Medewerkers zijn in heel veel gevallen de drijvende kracht achter bedrijven. Toch kan het voorkomen dat een medewerker in plaats van voor, tegen je gaat werken na een uitdiensttreding en het concurrentiebeding gaat overtreden. Niet voor niets is de term ‘concurrentiebeding omzeilen’ populair in de zoekresultaten van Google.
Hoewel je denkt alles strak en ondertekend vast te hebben staan, kun je geen juridische stappen ondernemen zonder hard bewijs. Een gedegen onderzoek is daarom belangrijk. We vertellen je graag meer over wat er komt kijken bij een onderzoek naar ex-medewerkers die het concurrentiebeding overtreden.
Wat is een concurrentiebeding precies?
Even terug naar de basics. Want wat is zo’n concurrentiebeding nu precies? We leggen het graag aan je uit. Een concurrentiebeding is een schriftelijk vastgelegde afspraak tussen werkgever en medewerker waarin beschreven wordt dat een medewerker niet zomaar aan de slag kan gaan bij een concurrerende werkgever, of een eigen bedrijf kan starten in dezelfde branche.
Als werkgever kun je dit zelf specificeren door voorwaarden toe te voegen aan het beding, zoals:
Is dit beding door beide partijen ondertekend, in bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst, dan is dit wettelijk geldig. Hieraan kan een boete verbonden worden.
Het grijze gebied rondom een concurrentiebeding
Vaststellen dat het concurrentiebeding daadwerkelijk overtreden wordt? Dat kan lastig zijn. Vaak is er namelijk sprake van een ‘grijs gebied’.
Zoals hierboven al genoemd is, zien wij in Google terug dat er regelmatig wordt gezocht op ‘Concurrentiebeding omzeilen’. Alleen al op die term wordt maandelijks 400 keer gezocht in Nederland.
Medewerkers zoeken dus blijkbaar naar manieren om onder een concurrentiebeding uit te komen, of om het spelletje slim te spelen. Zo kan er een grijs gebied kan ontstaan wanneer omstandigheden van de medewerker veranderen gedurende het in dienst zijn, of juist een uitbreiding van service van jouw bedrijf. Maar ook het starten van een bedrijf met nét een andere dienst, die wel gericht is op dezelfde doelgroep kan zo’n grijs gebied zijn. De medewerker kan in bepaalde situaties ook ontkennen.
Onderzoek door de bedrijfsrecherche kan je hierin helpen en het ‘welles-nietes’ spelletje tot een einde brengen.
Steeds minder rechtszaken over concurrentiebeding overtreden
Wat ook erg opvalt is dat er steeds minder rechtszaken zijn over het concurrentiebeding overtreden. Veel geschillen worden onderling opgelost. Het blijkt dat veel van deze zaken onderling worden opgelost omdat er een gedegen onderzoek is gedaan naar de feiten en de overtreding.
Slechts 1 bevinding is geen bevinding, bij de rechter heb je toch echt drie onafhankelijk vastgestelde bevindingen nodig. Daar waar dit niet goed is gedaan mondt het grootste deel van de rechtszaken rondom een concurrentiebeding uit in een schorsing van het beding, maar het is altijd moeilijk om de uitkomst van een rechtszaak in te schatten aangezien dit tot echt aan de rechter is.
Onderzoek kan concurrentiebeding overtreding uitwijzen
Wil je bewijzen dat een ex-medewerker jouw business in de weg zit door het overtreden van het concurrentiebeding? Dan kan een onderzoek door onze bedrijfsrecherche je daarbij helpen. Dit wordt gedaan door het verzamelen van online, maar soms ook offline, informatie. Deze informatie wordt geanalyseerd en beoordeeld door een professionele rechercheur. Is er iets niet in de haak, en wordt een concurrentiebeding overtreding gevonden? Dan stellen wij een rapport op dat een stevige basis biedt voor juridische stappen tegen de ex-medewerker.