Ben ik nu wel of niet gehackt?
Gehackt zijn, betekent simpelweg dat iemand digitaal heeft ingebroken. Hiervoor zijn natuurlijk veel mogelijkheden namelijk op een internet router, computers, website, e-mailaccount, social media of eigenlijk elk vorm van account dat persoonlijk van jou is.
Een hacker die dit heeft gedaan moet daar natuurlijk wel een doel voor hebben en dat kan zijn het stelen van bepaalde informatie. Wellicht het misbruiken van gegevens of identiteit of simpelweg chantage.
Maar waarom zou iemand je hacken? Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand dit probeert. Misschien bevatten je apparaten belangrijke bedrijfsgegevens waarover een concurrent iets wil weten. Wilt je echtgenoot weten of er een mogelijke affaire is of iemand wil je betaalrekening hacken.
Heb je een belangrijke baan of een baan met veel verantwoordelijkheid. Wetenschappers, journalisten, rechters of andere overheidsfunctionarissen kunnen bijvoorbeeld allemaal potentiële doelen zijn voor slechteriken.
Welke soorten van hacks horen wij maar al te vaak?
Nu is dat laatste natuurlijk super lastig omdat mogelijkheden elke dag veranderen en kwetsbaarheden elk uur wel worden ontdekt.
Onderstaand een aantal voorbeelden die met name goed zijn om te weten of om over na te denken.
1. Is mijn router van mijn internet provider gehackt?
Dit is altijd zeer lastig om te zeggen, je kan er vanuit gaan dat een router die bij je thuis of op het werk staat van een officiële provider over het algemeen redelijk veilig is. Een router is namelijk gewoon een doorgeefluik. De provider heeft op hoger niveau vaak al allerlei maatregelen genomen om er voor te zorgen dat jij veilig bent. Niemand kan zomaar vanaf het internet op je router kan komen.
Mocht het zo zijn dat ze wel op je router kunnen dan is de kans enorm hoog dat ze enkel kunnen kijken. Denk bijvoorbeeld in bepaalde log-bestanden of zien welke apparaten er verbonden zijn of wat de instelling van bijvoorbeeld je Wifi is. Op zich nog niet heel spannend maar niet als de router ook opslaat welke websites je bezoekt en wat de gegevens daarvan zijn en dat is standaard echt wel uitgeschakeld.
Je Wifi is het zwakste punt. Met name omdat de wachtwoorden die geleverd worden bij een router vrij standaard zijn of makkelijk uit te rekenen als je het type router weet. Daarnaast zijn er veel mensen die gewoon een te eenvoudig wachtwoord gebruiken voor hun Wifi en daarmee dus toegang geven tot het Wifi netwerk, op dat moment kan natuurlijk misbruik gemaakt worden om apparaten te benaderen. Voordeel is wel dat dan die hacker in de buurt van je Wifi moet zijn.
Zorg dus dat er altijd een goede firewall aanwezig is en verander regelmatig de wachtwoorden van je router en je Wifi, misschien super vervelend om alle apparaten weer toegang te geven maar wel zo veilig.
De kans dat je hierop wordt gehackt is natuurlijk aanwezig, maar niet zo heel eenvoudig en groot, onthou altijd dat een hacker wel een doel moet hebben om dit bij jou te doen en er veel tijd en moeite in moet investeren.
2. Is mijn mobiele telefoon gehackt?
Een telefoon die gehackt is roept bij ons altijd wat standaard vragen op. Waarom is dat? Eigenlijk heel simpel.
Het is heel lastig om in te breken op een telefoon omdat deze simpelweg continue als je verplaatst ook veranderd van het IP-adres waarmee je internet krijgt. Dit maakt dat een telefoon hack dus eigenlijk pas gebeurd als je thuis bent. Of wanneer je verbonden bent aan je Wifi die gehackt is. Het kan ook zijn dat iemand je telefoon heeft gekloond of in zijn/haar handen gehad om er iets op te installeren waarmee alles inzichtelijk is.
Hoe iemand ook vaak kan zien wat allemaal op je telefoon hebt staan is doordat je gebruik maakt van Google Playstore / Google cloud of iCloud en de hacker hier de gegevens van heeft en op die manier toegang tot je gegevens heeft.
Het is altijd zo dat een ANDROID of andersoortige telefoon simpelweg eenvoudig te hacken is. Verwijderen of detecteren van spyware op een dergelijk apparaat uitermate lastig en vaak onmogelijk is om zelf te doen. Heb je een IPHONE of een IOS/APPLE device? Dan is de kans dat je telefoon spyware bevat aanzienlijk kleiner. Zorg dat het device altijd up-to-date is en liever geen iCLOUD gebruikt. Dan is het vrijwel onmogelijk om spyware ongedetecteerd te gebruiken.
De kans dat je telefoon is gehackt is aanwezig, maar ook hier redelijk klein te noemen maar niet als iemand echt met jou bezig is en er ook wat geld voor over heeft.
Lees ook gerust ons artikel hierover: 10 signalen om te bepalen of uw telefoon spyware bevat.
3. Is mijn social media of ander account gehackt?
Een hack op een social media account of vergelijkbaar gebeurd helaas behoorlijk veel en de oorzaak is vrijwel elke keer hetzelfde, het wachtwoord is gelekt. Soms kan het zelfs zijn dat iemand toegang heeft tot je account zonder dat je het weet en alles gewoon meeleest.
Controleer voor elk account of er een mogelijkheid is om te controleren of er voor jou onbekende apparaten in staan (en hun IP-adres vaak ook) om een voorbeeld te geven ga in Facebook naar “instellingen” en vervolgens naar “beveiliging”. Daar vind je “Waar je bent aangemeld”.
De kans dat je hier wordt gehackt is groot als je niet goed rekening houdt met je online security. De hacker kan in dit geval iedereen zijn en ook vaak moeilijk te achterhalen. Controleer je eigen e-mailadres ook regelmatig op Have i been pawned om te kijken of je wachtwoord die je gebruikt is gelekt.
Meest belangrijke is dat je het wachtwoord regelmatig update, maak er een lange zin van in plaats van een kort wachtwoord, die zijn echt veiliger. Gebruik ook altijd op elk account een twee-staps verificatie via je telefoon of een app als Google Authenticator
4. Kan mijn TV worden gehackt?
Dit horen we redelijk veel, een TV die ineens uitgaat of van zender switched of ineens teksten laat zien. Ben je dan gehackt? Vroeger als kind was het al een sport om met je eigen afstandbediening de buren een beetje te plagen als die dezelfde TV thuis had staan, ook dit kan dan nu natuurlijk het geval zijn. Daarnaast zijn veel TV’s tegenwoordig ‘smart’ televisies die dus op basis van vaak Android verbonden zijn aan het internet en diverse ‘stream’ mogelijkheden hebben.
Over het algemeen moet je hiervoor wel op het locale netwerk aangesloten zijn om op de TV dingen te laten zien, vanuit het internet is dit ook mogelijk, maar uitermate lastig omdat natuurlijk de makers van alle TV’s zorgen dat het zo veilig als mogelijk is.
Doet je TV dingen die het niet hoort te doen op dat moment dan is de kans uitermate groot dat iemand in je directe omgeving dit doet die dus ook toegang heeft tot je locale netwerk.
5. Kunnen mijn slimme apparaten worden gehackt?
Het meest simpele antwoord is Ja! Dit is misschien wel het grootste probleem op dit moment. Waar telefoons, accounts en computers redelijk beveiligt zijn en worden met een goede scanner beschermt.
Een slim apparaat heeft dat vaak niet en de huidige routers schermen dat ook vaak niet goed af. Zeker als het een slim apparaat is dat verbonden is met het internet is dat altijd een risico. Een apparaat maakt gebruikt van zogenoemde firmware en dat is hackbaar.
Het is totaal afhankelijk van het apparaat wat een hacker er vervolgens mee kan doen. Het meeste risico zit hierin dat het Wifi wachtwoord vaak opgeslagen staat op zo’n apparaat. Op die manier kan dan toegang tot het lokale netwerk worden verkregen.
Zeker een risico in deze tijdsgeest, maar ook lastig uitvoerbaar voor een doorsnee hacker.
Kan het dan dat je gehackt bent?
Het kan altijd het geval zijn uiteraard, zeker waar het gaat om punt 3! Voor alle overige punten merken wij vaak na een uitgebreid (en duur) onderzoek het helaas niet vaak zo is. Dat het meer een vals gevoel van onveiligheid betreft.
Vergeet ook niet dat een hacker altijd een bepaald doel heeft, nu is het voor een (ex)partner vaak zo dat het gaat om jou te stalken of te controleren en dat die iemand heeft gevraagd het te ‘regelen’. Een echte hacker gaat echt niet zomaar van alles bij je doen zonder dat het geld oplevert. De meeste hebben namelijk maar 1 doel en dat is zoveel mogelijk geld binnen halen.
Ook zal een hacker zijn werkzaamheden niet doen om ‘jou kapot’ te maken, in dit geval draait het ook om hetzelfde namelijk hij of zij krijgt er geld voor om het bij je te doen van iemand.
Een vaste tip! Gebruik altijd een VPN om verbinding te maken met het internet. Dat zorgt ervoor dat je extra veilig blijft. Wij raden hier CyberGhost voor aan.
Wil je toch een onderzoek laten instellen, heb je vragen of specifiek advies nodig? Aarzel dan niet en bel ons gerust: 020-3690030
Overige links:
Onze service: Cybercrime onderzoek
Onze service: Digitaal forensisch onderzoek
Onze service: Jezelf beschermen tegen cybercrime
Onze service: Hack controle telefoon of laptop
Handleiding: Instellingen van je privacy op social media van HelpWanted