5 Tips voor het stoppen van chantage

5 Tips voor het stoppen van chantage

5 Tips voor het stoppen van chantage

De informatie waarover de chanteur beschikt, of deze nou correct is of niet, kan bij het blootstellen vaak een schadelijk effect hebben op jou als slachtoffer. Dat is ook de reden waarom iemand chanteert: er wordt verwacht van het slachtoffer dat deze toe gaat geven aan de gestelde eisen.
Ongeacht de aard van de chantage zijn er manieren om dit op te lossen. Mensen die chanteren zijn vaak subtiel en hebben er meer ervaring in dan jijzelf. Zoek daarom ook hulp bij een professional die je daarin bij kan staan.

Toegeven aan chantage is nooit (maar dan ook nooit) de beste optie. Wanneer je toegeeft aan chantage zal dat altijd blijven doorgaan, ook na een eerste betaling waarvan je dacht dat dit het enige was. Er over nadenken om de wet dan maar in eigen handen te nemen is ook de verkeerde optie en brengt je waarschijnlijk alleen nog maar meer in de problemen.
De volgende eenvoudige tips en opties helpen hoe je met een chantage poging moet omgaan en er misschien vanaf komt zonder enige schade aan jezelf, je familie en/of bedrijf.

Tip 1. Vraag jezelf eerst goed af of er enige grond is voor een chantage

In sommige situaties kan de chanteur gewoon een goedkope bluf zijn. Dit is waar eerlijke zelfevaluatie in het spel komt. Is er echt een grond voor de chantage? Is de chantage echt schadelijk? Kan het stand houden? Dit zijn enkele van de vragen die je aan jezelf moet stellen en beantwoorden. Wij gaan er vanuit dat er redenen zijn voor chantage en zo niet dan moet je niet ingaan op de eisen: er valt in dat geval namelijk niets te halen.

Tip 2. Het wegnemen van de chantage mogelijkheid

Deze stap zal het spel van de chantage snel beëindigen. Inderdaad, voor een chanteur is het vaak een (schaak)spel. De hefboomwerking van de chanteur is dat hij exact weet welke informatie hij heeft en wat het potentieel van de schadelijke effecten op jou als persoon, of personen die dicht bij je staan, is. Wanneer je deze informatie zelf (gecoördineerd) openbaar maakt (onder vrienden, familie, kennissen, collega’s) neem je het chantagemiddel direct weg en vervalt de druk voor de chanteur.

In het geval van fysieke bedreiging om ‘niets’ raden wij aan om tijdelijk voor een zogenoemd Safehouse te zorgen en preventieve observatie (onopvallende beveiliging) te nemen. Ook op deze manier neem je de dreiging direct weg.

Helaas blijkt deze mogelijkheid van openbaren niet altijd tot de mogelijkheden te horen omdat er teveel negatieve impact voor de familie, het gezin of bedrijf aan vast zit.

Tip 3. Neem contact op met een professional

Mocht tip 2 geen mogelijkheid zijn in jouw geval, zoek dan hulp van een specialist in dit soort zaken. Een specialist zoals Strongwood weet hoe dit soort zaken lopen, hoe een chanteur te werk gaat en wat de beste opties zijn om het te stoppen. Het is altijd beter om geld uit te geven aan een expert dan aan een chanteur.

Een specialist kan samen met jou zorgen voor:

  • Het analyseren van de dreiging en mogelijkheden
  • Het beveiligen van jou, het gezin, de familie of bedrijf zolang de dreiging duurt
  • Het verzorgen van een gedegen plan van aanpak
  • Het stoppen/wegnemen van chantabel goed
  • Het afschermen tegen eventuele media
  • Het doen of begeleiden bij aangifte en/of juridische procedures

Houd er rekening mee dat politie of justitie pas wat kan doen als er ook echt aanleiding naar is of wanneer een strafbaar feit is gepleegd.

Tip 4. Neem contact op met de politie

Uiteraard is dit een manier om de chantage tegen te gaan en de chanteur te laten boeten voor zijn / haar daden. Het nadeel is wel dat er geen ‘controle’ over is en dus ook geen zicht op wanneer de oplossing er nu echt is en soms ook de nodige (media) aandacht niet uitgesloten kan worden. Wanneer je contact opneemt met de politie en de zaak voor hun serieus genoeg is (er dient dus duidelijk sprake te zijn van een strafbaar feit) dan zal een onderzoek volgen om de dader(s) te vinden en te vervolgen.

Tip 5. Toegeven aan de chantage

Dat is uiteraard, hoe je het ook bekijkt, een optie, maar in onze ogen niet een optie die je moet overwegen. Een beslissing als deze wordt meestal genomen door degenen die niet willen dat er nog andere mensen bij worden betrokken. In deze situatie zou je zelfs nog willen geloven dat de dader(s) niet opnieuw zal komen vragen om meer geld. Dit is helaas meestal juist wel het geval. Ik adviseer toch echt om dan tip 3 nog eens te lezen, ons te bellen en een plan de campagne te maken.

Belangrijk is: betaal nooit! Raadpleeg een specialist om te helpen en doe het niet zelf.

Heb je vragen of specifiek advies nodig? Aarzel dan niet en bel ons gerust op 020-3690030.

Overige links:
Onze service: Chantage en Afpersing
Aangifte doen bij de politie

Deel deze post