5 tips onderzoek samenwonen bij partneralimentatie

5 tips onderzoek samenwonen bij partneralimentatie

5 tips onderzoek samenwonen bij partneralimentatie

Als specialist laten we graag zien hoe een bepaald onderzoek gedaan wordt of wat daarbij van belang is. Heb je een vermoeden dat je ex-partner een nieuwe relatie heeft en daar ook mee samenwoont? Zou je graag de partneralimentatie verlagen naar nihil oftewel het volledig stoppen met betalen van partneralimentatie? Lees dan eerst het onderstaande artikel over de 5 tips waar je rekening mee moet houden.

In de meeste gevallen krijgen onze klanten informatie of tips van derden:

 •  “hee wist je dat ze een nieuwe vriend/vriendin heeft en samenwoont?”
 •  “betaal jij nog steed alimentatie? Maar ze woont toch samen?”
 • Of bijvoorbeeld de kinderen melden dat de nieuwe partner erg leuk is..

Wij noemen dit ‘signalen’ waardoor het vermoeden bestaat dat de ex-partner, waar je ongetwijfeld (te) veel partneralimentatie aan betaalt, een nieuwe partner heeft en daarmee samenwoont zonder jou daarvan op de hoogte te stellen. Maar is dat wel zo?

De volgende eenvoudige tips helpen bij wat je moet doen en weten om het samenwonen van de ex met de nieuwe relatie aan te tonen.

Tip 1. Vraag jezelf eerst goed af of er inderdaad sprake is van samenwonen.

Uiteraard kan het zijn dat mensen in je omgeving dat melden, dat zelfs de kinderen dat aangeven of dat het simpelweg online staat. Ga hier niet zo maar in mee. Het kan namelijk zijn dat de ex-partner wel weer een nieuwe relatie heeft maar dat ze nog niet samenwonen als zodanig.

Begin eerst met het goed nakijken van de afspraken die je samen met je ex-partner hebt gemaakt in de echtscheidingsconvenant. Staat er bijvoorbeeld in dat de ex-partner mag proef-samenwonen? Is er een bepaalde termijn waarin dit gemeld moet worden?

Daarna is het raadzaam om in ieder geval te beginnen met het opslaan van deze gegevens in wat wij noemen een logboek.

Tip 2. Laat altijd eerst een vooronderzoek doen door een specialist.

Deze stap zal zonder meer bevestigen wat je misschien al vermoedt. Ga nooit meteen je ex-partner aanschrijven, zelf onderzoek doen (dit is namelijk niet onafhankelijk) of een heel onderzoek zomaar laten doen. Daarmee heb je een grote kans dat je geld voor niets ‘weggooit’. Een goede specialist zal altijd eerst een vooronderzoek in willen stellen om te toetsen of de vermoedens juist zijn en of er inderdaad sprake is van samenwonen met een nieuwe partner.

Tip 3. Maak gebruik van een partij met veel ervaring op dit gebied

Als uit een vooronderzoek blijkt dat de situatie zich leent om een volledig partneralimentatie onderzoek te doen, twijfel dan niet en laat dit dan pas uitvoeren. Controleer zelf goed (voor zover dit kan uiteraard) of de specialist wel exact weet wat deze moet doen qua vastlegging en dat dit gedegen gebeurt volgens de wettelijke richtlijnen. Het gebeurt helaas vaak genoeg dat een ingeschakeld bureau slechts observeert en daarvan een rapport maakt zonder exact te weten wat een partneralimentatie onderzoek allemaal inhoudt.

Verzeker jezelf dus van een gedegen specialist, die:

 • Ervaring heeft in partneralimentatie onderzoeken
 • Juridische kennis heeft van artikel 1:160 BW en de procedures om dit aan te tonen
 • Werkt met het vaststellen op basis van het (samen)Woonpercentage
 • Een gedegen rapportage kan leveren die rechtsgeldig is
 • Een vergunning (POB nummer) heeft van het Ministerie van Justitie (vraag om het nummer)
 • Minimaal 8 jaar bestaat (dit heeft met vakkennis en werkervaring te maken)

Als een specialist bezig gaat met het benodigde onderzoek raden wij aan een advocaat te zoeken die specialist is in dit soort familierecht zaken en ervaring heeft met dit soort onderzoeksrapportages

Tip 4. Werk actief mee met het onderzoek en vraag om regelmatige updates.

Heel belangrijk blijft natuurlijk de informatie die je te horen krijgt. Deel deze gegevens te allen tijde en zo snel mogelijk met de specialist, er kunnen namelijk belangrijke zaken tussen zitten. Vraag ook om regelmatige updates zodat je op de hoogte blijft van de voortgang en planning.

Tip 5. Overleg met de specialist en advocaat over verdere strategie na afronding van het onderzoek.

Als het onderzoek is afgerond en je hebt alle benodigde documenten ontvangen overleg dan met de advocaat wat de strategie wordt om tot verlaging te komen.

Meestal worden de volgende stappen gehanteerd:

 • Evaluatie van het onderzoek en strategie bepaling.
 • Eventueel uitbreiding van het onderzoek om bepaalde zaken beter uit te lichten
 • Een brief van de advocaat naar de ex-partner waarin wordt aangegeven dat de partneralimentatie stopt per X datum (meestal de datum waarop het onderzoek is gestart).
 • Een rechtszaak wordt vaak aangespannen door de tegenpartij naar aanleiding van het stoppen van de partneralimentatie betaling. Maar dat kan natuurlijk ook zekerheidshalve door jou zelf worden gedaan waarbij dan ook vaak het terugvorderen van te veel betaalde partneralimentatie en de onderzoekskosten van toepassing is.
 • Wachten op de uitspraak van de rechter.

Heel belangrijk: doe het niet zelf maar raadpleeg een specialist om het af te handelen.

Kortom: wanneer je de partneralimentatie wil verlagen, natuurlijk het liefst naar nihil, loop dan altijd deze 5 tips door en zorg dat je gedegen advies in wint alvorens je ook maar iets verder gaat doen. Geduld is een schone zaak en je krijgt meestal maar één kans om dit goed te doen.

Heb je specifiek advies nodig? Aarzel dan niet en bel ons gerust op 020-3690030.

Overige links:
Onze service: Partneralimentatie onderzoek
Partneralimentatie.com website met meer informatie
Wikipedia samenwoonpercentage

 

Deel deze post