10 signalen om te bepalen of je telefoon spyware bevat

10 signalen om te bepalen of uw telefoon spyware bevat

10 signalen om te bepalen of je telefoon spyware bevat

Spyware op je telefoon? Mobiele telefoons en tablets slaan meestal veel persoonlijke gegevens op die zelfs data van de afgelopen jaren kan terug vinden. Je gebruikt de mobiele telefoon waarschijnlijk dagelijks om sms-berichten en e-mails te verzenden, voicemails op te slaan, foto’s of video’s te sturen naar vrienden, familie of je partner, te surfen op internet en sociale media – de lijst gaat maar door.

Wat als iemand toegang had tot al je persoonlijke gegevens? Dat zou een absolute ramp zijn.

Maar waarom zou iemand je bespioneren? Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand je telefoon bespioneert. Misschien bevat je telefoon belangrijke bedrijfsgegevens waarover een concurrent iets wil weten, wil je echtgenoot weten of er een mogelijke affaire is of iemand wil je betaalrekening hacken.

Misschien heb je een belangrijke baan of een baan met veel verantwoordelijkheid. Wetenschappers, journalisten, rechters of andere overheidsfunctionarissen kunnen bijvoorbeeld allemaal potentiële doelen zijn voor slechteriken.

Dus, hoe weet je of iemand je mobiele telefoon bespioneert en wat kun je eraan doen?

Helaas zal zelfs een sterk wachtwoord op je telefoon je niet beschermen tegen schadelijke spyware. Er zijn tal van spy-apps op de markt die al je mobiele telefoonactiviteiten kunnen volgen zonder jouw medeweten.

In deze handleiding geef ik 10 manieren om te zien of iemand je mobiele telefoon bespioneert en hoe je dit kan stoppen.

Hoe te weten of iemand uw mobiele telefoon bespioneert

Er zijn een paar signalen die de alarmbel moeten doen rinkelen en kunnen wijzen op de mogelijkheid datje mobiele telefoon is geïnfecteerd met spyware die alle activiteiten volgt en mogelijk zelfs live bekijkt.

De signalen variëren en zijn soms moeilijk te herkennen. Wanneer je de typische tekens herkent, is het niet zo moeilijk om te bepalen of er spyware op je apparaat is geïnstalleerd.

LET OP: Te allen tijde is het zo dat een ANDRIOD of andersoortige telefoon simpelweg eenvoudig te hacken is en het verwijderen of detecteren van spyware op een dergelijk apparaat is uitermate lastig en vaak onmogelijk om zelf te doen. Heb je een IPHONE of een IOS/APPLE device dan is de kans dat je telefoon spyware bevat aanzienlijk kleiner. Zorg dat het device altijd up-to-date is en liever geen iCLOUD gebruikt; dan is het vrijwel onmogelijk om spyware ongedetecteerd te gebruiken.

10 signalen om te bepalen of je telefoon spyware bevat.

1. Abnormaal hoog gegevensgebruik (dataverkeer)

Is je maandelijkse datagebruik ongewoon hoog? Dan is er een aanwezige kans dat iemand een spy-app op je apparaat heeft geïnstalleerd.
Over het algemeen gebruiken spyware tools van mindere kwaliteit een aanzienlijke hoeveelheid gegevens om de verzamelde informatie vanaf je mobiele telefoon te verzenden.

Aan de andere kant heeft de eersteklas spyware op de markt veel minder gegevens nodig om de verzamelde informatie vanaf je telefoon te verzenden. Het is bijna onmogelijk om te zien of er een geavanceerde spyware op je apparaat is geïnstalleerd in het maandelijks overzicht van gegevensgebruik. Controleer ook of er geen VPN draait op het apparaat

2. Mobiele telefoon vertoont tekenen van activiteit in de standby-modus

Afgezien van de standaard inkomende oproepen, berichten en andere standaardmeldingen die activiteit op je mobiele telefoon activeren, zou je mobiele telefoonscherm niet moeten aangaan/branden in de standby-modus. Ook moeten onverwachte geluiden de alarmbellen doen rinkelen dat er iets mis is.

3. Onverwachte herstart

Herstart je mobiele telefoon zonder duidelijke reden, of zonder dat je dit zelf doet? In dat geval is het niet onwaarschijnlijk dat iemand ongeautoriseerde toegang op afstand heeft tot je mobiele telefoon. En als iemand externe toegang heeft om het apparaat opnieuw op te starten, zou het me verbazen als dat het enige was dat ze kunnen doen of zien.

4. Vreemde geluiden tijdens gesprekken

In het verleden waren telefoonlijnen niet altijd stabiel en zonder rare achtergrondgeluiden. De netwerken van vandaag hebben meestal een sterk signaal en een stabiele verbinding. Daarom is het niet normaal om vreemde klikgeluiden of stemmen op afstand te horen die je gesprekken onderbreken. Als je veelal stemmen in de verte hoort, en je weet zeker dat het niet iemand is in de buurt van de persoon met wie je praat, is er zeker een mogelijkheid dat je gesprek wordt afgeluisterd.

5. Onverwachte SMS-berichten

Heb je vreemd ogende sms’jes ontvangen? Een bericht dat een verscheidenheid aan rare symbolen, willekeurige numerieke reeksen of andere tekens bevat, dan wijst dit meestal op de mogelijkheid van een spyware op je mobiele telefoon.

Spyware van slechte kwaliteit gebruikt dit soort ‘codetaal’ om te communiceren met de externe functie. En in dit geval is het een teken dat hun software niet goed werkt.

6. Verslechterende levensduur van de batterij

Een voor de hand liggende indicatie van spyware op je mobiele telefoon is als de prestaties van de batterijduur van je mobiele telefoon plotseling aanzienlijk dalen.

Spyware op een telefoon bewaakt alle activiteiten en verzendt deze opnames naar een apparaat van derden. Naast de eerder besproken toename van het gegevensgebruik, is de kans groot dat de mobiele telefoon batterijpercentages verliest met een ongewoon hoge snelheid, vanwege de aanwezigheid van spyware.

Wanneer spyware opnames maakt met de camera of de luidspreker, zal een aanzienlijk deel
van de batterij van de telefoon leeglopen – vooral gezien het feit dat de telefoon op dat
moment inactief was.

Als je niet zeker weet of het gewoon een oude batterij of echte spyware is, test je dit gewoon door een andere set batterijen te gebruiken of je eigen batterij in een ander apparaat te proberen. Meet vervolgens het batterijgebruik

7. Batterij temperatuur verhoogd

Dit is een van de minst voor de hand liggende tekenen, omdat de batterijtemperatuur van een mobiele telefoon ook kan worden gekoppeld aan een groot aantal verschillende technische problemen.

Als je echter nog nooit eerder een toename van de accutemperaturen hebt ervaren en je hebt je telefoon niet gebruikt, maar het is toch nog relatief warm, kan dit worden veroorzaakt door spyware die gegevens naar een ander apparaat verzendt.

8. Verlengde uitschakeling duur

Vergelijkbaar met een pc, die altijd alle actieve processen sluit nadat je besluit deze uit te schakelen, volgt een mobiele telefoon exact dezelfde routine.

De mobiele telefoon sluit alle actieve processen voordat deze volledig wordt afgesloten. Daarom zal het behoorlijk wat langer duren voordat een telefoon wordt uitgeschakeld als deze ook alle gegevensoverdracht activiteiten van spyware moet annuleren.

Dit geldt met name wanneer je de telefoon actief hebt gebruikt.

Misschien heb je bijvoorbeeld net een aantal oproepen of sms-berichten beëindigd en vervolgens geprobeerd je apparaat uit te schakelen, en dat duurde ongewoon lang. Het kan worden veroorzaakt door de software die nog steeds actief op de achtergrond is en de nieuw gegenereerde gegevens registreert.

9. Problemen bij het afsluiten van het apparaat

Ondervind je moeilijkheden tijdens het uitschakelen van je apparaat? Het kan een teken zijn dat je mobiele telefoon is voorzien van spyware. Doorgaans blijft spyware op de achtergrond actief en kan het voorkomen dat je het apparaat volledig afsluit.

Als de achtergrondverlichting van de mobiele telefoon niet lijkt uit te schakelen naar een volledig zwart scherm, is het waarschijnlijk dat een spy-app dit veroorzaakt.

10. De mobiele telefoon wordt steeds langzamer

De nieuwste mobiele telefoons zijn uitgerust met krachtige hardware en software. De telefoon zou veel verschillende apps tegelijkertijd moeten kunnen uitvoeren.

Wanneer je het gevoel hebt dat de mobiele telefoon plotseling tekenen vertoont van een aanzienlijke snelheidsdaling, wordt deze mogelijk op afstand bestuurd en bewaakt.

Heb je vragen of specifiek advies nodig? Aarzel dan niet en bel ons gerust: 020-3690030

Overige links:
Onze service: Cybercrime onderzoek

Deel deze post