STW-INT

25 november 2013

Geen reacties

Home Media & Pers

Bende jongeren perst scholieren af in Amsterdam Zuid

Bende jongeren perst scholieren af in Amsterdam Zuid

Een groep jongeren van vijftien tot negentien jaar oud heeft acht maanden lang middelbare scholieren in Amsterdam-Zuid beroofd. Vanochtend zijn vijf van de elf verdachten aangehouden.

Parool.nl
Een complexe zaak, de slachtoffers schurken tegen de daders aan
Hun slachtoffers, veelal tweede- en derdeklassers, werden met bedreiging, afpersing en geweld van hun iPhone, koptelefoon, geld, identiteitsbewijs en kleding beroofd. Er zijn tien aangiften gedaan, naar verwachting worden dat er veel meer.

Slachtoffers werden zorgvuldig geselecteerd en dikwijls meermalen afgeperst en beroofd. De daders zijn van Surinaamse, Antilliaanse en Marokkaanse afkomst. Sommigen zitten nog op school, anderen zijn voortijdige schoolverlaters. Ze werkten volgens de politie in wisselende samenstellingen. Hun slachtoffers werd soms ook via Twitter te verstaan gegeven geld mee te nemen naar school.

Afpersing
‘Het is een klassiek voorbeeld van afpersing,’ zegt Paul Bos, chef van de districtsrecherche Zuid. ‘De daders boezemden angst in, slachtoffers werden meermalen beroofd.’

De groep werd door een achttienjarige jongen geleid. Ook hij is vanochtend opgepakt. Tegen vijf jongens is het bewijs rond. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De jongens gingen geraffineerd te werk: ze hingen rond op het Museumplein, Leidseplein en in het Vondelpark en maakten zo contact met de scholieren uit Zuid.

Huisfeesten
De politie spreekt van een complexe zaak. Veel leerlingen uit de onderbouw van middelbare scholen in Zuid kennen de daders, van wie sommigen ook op scholen in of nabij Zuid hebben gezeten. ‘De scholieren in Zuid schurken tegen deze dadergroep aan,’ zegt Bos. Door die contacten konden de daders gemakkelijk bij huisfeesten van tweede- en derdeklassers binnenkomen. Dat gebeurde bij zeker drie huisfeesten in de stad, waarbij laptops, sieraden, iPhones, geld en kleding van gasten en bewoners werden gestolen.

Een dertienjarige tweedeklasser werd voor zijn school afgeperst en beroofd. Als hij zijn geld niet zou geven, zou hij ‘helemaal in elkaar worden geslagen’. De ouders van een ander slachtoffer, een eveneens dertienjarige jongen die van zijn geld en iPhone werd beroofd, hebben uiteindelijk beveiligingsmannen ingehuurd die meefietsten naar school. Ze vonden dat de politie te lang wachtte om de daders op te pakken.

RTV Noord-Holland
Er zijn tien aangiften gedaan, naar verwachting worden dat er veel meer. De Politie verzoekt nadrukkelijk om aangifte te doen mocht u dit nog niet gedaan hebben.