Bedrijfsspionage
Home Bedrijfsrecherche

Bedrijfsspionage

Informatie door middel van bedrijfsspionage

Bedrijfsspionage, corporate espionage, industrial espionage of economic espionage is een vorm van espionage met commerciële doeleinden in plaats van nationale beveiliging.

Het doel van deze espionage is duidelijk: het vergaren van kennis van een bepaalde organisatie. Zoals bijvoorbeeld informatie over nieuwe producten, ideeën, technieken, processen, recepten of formules.

Bedrijfspionage is steeds vaker gericht op zoek naar gevoelige bedrijfsinformatie en steeds minder naar bank- en creditcardgegevens.

Informatie is key blijkt uit eerdere onderzoeken.

Het is een constatering van een onderzoek door virusbestrijders en Strongwood. Reden voor de verschuiving is dat gestolen systeemontwerpen, financiële rapporten enzovoort, weliswaar minder waard zijn dan creditcardgegevens, maar de kans dat de criminelen tegen de lamp lopen is aanzienlijk kleiner. Bij veel bedrijven is deze gevoelige informatie veel eenvoudiger te bemachtigen is, bijvoorbeeld via phishing, waar nog altijd veel werknemers (ook in Nederland) in lijken te trappen.

Bij bedrijfsspionage is de diefstal van gevoelige informatie lucratief, omdat de criminelen de informatie vaak aanbieden aan de bedrijven van wie zij het hebben gestolen, chantage dus. Dat is ernstig, maar voor bedrijven is het een afweging: als ze het melden bij de beursautoriteiten, loopt de onderneming meer schade.’

Specialist in bedrijfsspionage

Wij merken dat bedrijven vaak niet eens door hebben dat dit gebeurd, een simpel geval van een concurrentiebeding overtreding kan al veroorzaken dat belangrijke klanten weg gaan naar de vertrokken medewerker. Laat ons u adviseren bij bedrijfsspionage.

Heeft uw organisatie last van bedrijfsspionage? Schakel ons in om uw concurrent voor te zijn.