STW

03 maart 2017

Geen reacties

Home Blog

Bedrijf-stalking een veel voorkomend probleem

Bedrijf-stalking een veel voorkomend probleem

Stalking bij bedrijven is een veel voorkomend probleem en totaal anders als het stalken van een persoon. Het blijft natuurlijk iemand opzettelijk en structureel lastigvallen, waardoor medewerkers zich in zijn/haar vrijheid en veiligheid voelen aangetast.

Wat zijn voorbeelden van bedrijf-stalking?
Stalking is vaak het gevolg van een beëindigde relatie tussen het bedrijf en een medewerker, daarnaast heel erg vaak door een re-organisatie, het doel is de directie, Raad van Bestuur, Raad van Toezicht of Aandeelhouders te belagen om op deze wijze druk te zetten. Dit kan zich op verschillende manieren uiten, zoals:

  • aanhoudend ongewenste brieven e-mails, telefoontjes, online acties en sms’jes naar medewerkers of directie-leden;
  • opgewacht, bespied of achtervolgd worden;
  • er worden leugens of roddels over het bedrijf, de bestuurders of medewerkers verspreid;
  • bedrijfs-eigendommen worden vernield of beschadigd;
  • gedreigd of bedreigd worden met geweld.

Wat zijn de risico’s van bedrijf-stalking?

Iedereen heeft het recht om met rust gelaten te worden. Als u gestalkt wordt, hoeft u dat niet te accepteren, stalking is en blijft strafbaar. De risico’s van gestalkt worden, variëren per geval, zeker waar het gaat bij een bedrijf. Slachtoffers (medewerkers of bestuurders) hebben zwaar vertrouwensproblemen en onveiligheidsgevoel. Veelal hebben de mensen te maken met  spanningen en zelfs depressie. Hierdoor ontstaan een ziekteverzuim probleem en veel medewerkers kunnen hun  werk niet naar behoren uitvoeren. In de meeste gevallen kan een bedrijf ernstige (media/pers) schade oplopen en in sommige gevallen is er risico op geweld.

Wanneer kan ik aangifte doen van stalking/belaging?

Als u zo hinderlijk wordt lastiggevallen dat het gevolgen krijgt voor het functioneren van het bedrijf of als het om strafbare feiten gaat, zoals mishandeling, bedreiging, huisvredebreuk, vernielingen, hinderlijk tegen uw wil blijven volgen/opdringen, hinderlijk ophouden op de openbare weg, u de weg versperren of u klemrijden met een voertuig. Neem contact op met de politie via 0900-8844.

Laat altijd een melding maken, de politie onderneemt dan geen actie en maakt geen proces-verbaal op. Maar de politie is wel op de hoogte. Een melding kan van belang zijn voor eventuele vervolgmeldingen of andere (latere) aangiftes.

Wat kan ik doen als ik word gestalkt?

In het algemeen geldt dat u bewijs moet verzamelen dat u wordt gestalkt. Dat komt dan neer op alles van de belager bewaren. Zoek professionele hulp en ga dit absoluut niet alleen proberen op te lossen. Een stalker stopt niet zomaar en het kan dan zelfs erger worden.

Ik word gestalkt. Waar vind ik hulp?

Neem contact op met ons om uw probleem door te spreken, we helpen u graag verder wat u exact in welke volgorde moet doen.

Deel dit artikel


Lees ons blog, de persberichten of volg ons op social media

We proberen altijd onze bezoekers, klanten en partners op de hoogte te houden van bepaald nieuws. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Kom dan regelmatig terug op onze website of volg ons op Facebook of Twitter.

Hulp of advies nodig?

BEL ONS

020 65 86 117

E-MAIL ONS

TELEGRAM