STW-INT

15 november 2011

Geen reacties

Home Blog

Winterse ziekmeldingen: ziekelijk of zakelijk?!

Winterse ziekmeldingen: ziekelijk of zakelijk?!

Het jaar is weer bijna voorbij. Jaaromzetten worden berekend, kerstpakketten worden besteld en uw werknemers zien uit naar de kerstborrel. De komende feestdagen brengen gezellige drukte met zich mee. Doch zorgt deze gezellige drukte steeds meer  voor financiële druk. Iets wat uw werknemer in zijn/haar portemonnee voelt. En u uiteindelijk ook. Twee keer zo erg.

Zodra de eerste meldingen over griepgolven en gipsvluchten de headlines hebben gehaald, stijgt het aantal (valse!) ziektemeldingen schrikbarend. Werknemers grijpen het landelijk nieuws aan om een werkpauze in te lasten.

Om de financiële druk van de feestmaanden te kunnen compenseren, zoeken veel mensen een manier om te kunnen bijverdienen. Iets wat niet altijd makkelijk is als je gebonden bent aan werktijden. Een landelijk legitiem excuus brengt uitkomst.

Als werkgever zijnde heeft u van dit soort situaties altijd de lasten, nooit de lusten. Dit is niet alleen een aanval op uw financiële
gezondheid , ook drukt dit de stempel op de mentaliteit van de rest van uw werknemers.

Door het massale aantal ziekmeldingen werkt de Arbodienst niet altijd efficiënt en gaan nauwelijks in op de achtergrond van de
ziekmelding. Vertrouw daarom niet blindelings op het oordeel van de Arbodienst!

Strongwood recherchediensten bemerkt al 10 jaar een stijging in de ziekteverzuimfraude gedurende de winterse perioden.
Uit onderzoek blijkt echter al te vaak dat de werknemer niet ziek is maar zwart bijverdient.

Natuurlijk hangt er een prijskaartje aan het onderzoek. Dit prijskaartje weegt echter niet op tegen de feitelijke kosten van ziekteverzuimfraude als dit genegeerd wordt door een onderneming. De afgelopen drie is een jaarlijkse stijging van 9,8% merkbaar. Dit bespaart een onderneming gemiddeld tussen de 5k-35k per frauderend geval van ziekteverzuim ná onderzoek!

Geschreven door: Kyra Scholte