STW

15 juli 2016

Geen reacties

Home Blog

Veilig reizen in het buitenland met je digitale data en apparatuur

Veilig reizen in het buitenland met je digitale data en apparatuur

Tegenwoordig reist iedereen de wereld over, voor zaken en natuurlijk ook voor vakantie/prive, onderstaand stuk is voor alle reizigers maar in het bijzonder natuurlijk voor diegene die zakelijke data meeneemt op reis.

Veel werknemers worden gevraagd om tijdens het reizen bereikbaar te zijn. Of het nu gaat om een zakenreis voor bijvoorbeeld een conferentie bij te wonen, afspraken af te gaan , te rapporteren over een bepaalde gebeurtenis, of bereikbaar zijn tijdens afwezigheid. Als zodanig is het essentieel voor bedrijven om zich bewust te zijn van risico’s die hun werknemers kunnen tegenkomen bij het reizen, met name met betrekking tot de veiligheid van hun data en apparatuur.

Hier is wat veel bedrijven en werknemers niet weten over veilig reizen

In het buitenland, kunnen mobiele elektronische apparaten worden onderworpen aan lokale wetten, met inbegrip van inspectie en inbeslagneming. Op alle internationale grenzen, kan de inhoud van elk apparaat worden onderzocht, en wanneer apparaten zijn gecodeerd, kunnen aanzienlijke boetes worden afgedwongen als encryptiesleutels niet worden verstrekt. Publiek internet wordt vaak gemonitoord en data opgeslagen.

Standaard aanbeveling is simpelweg niet meenemen

Als algemene aanbeveling, raden we aan om de zakelijke- of persoonlijke apparaten zoals mobiele telefoons, laptops en tablets, dat vertrouwelijke informatie van het bedrijf bevat, of andere kritische belangen kan schaden als het bij het gastland bekend wordt, niet mee te nemen. Juist met name naar die landen die:

 • Een sterke industriële en / of statelijke concurrentie hebben met uw vakgebied
 • Het land is niet bevriend met uw eigen land
 • Er een grote maatschappelijke onrust, politieke onenigheid, criminaliteit en of geweld is

Aanbevelingen tijdens het reizen wanneer je wel data of apparaten meeneemt

Echter, is het begrijpelijk dat de werknemers niet in staat zijn om zich aan bovenstaande tijdelijke oplossing te houden. Als het dragen van een apparaat met vertrouwelijke informatie essentieel voor uw reis is, hou dan rekening met de volgende aanbevelingen om jezelf, uw elektronische apparaten en uw organisatie te beschermen tijdens het reizen naar het buitenland:

 • Maak gebruik van een tijdelijke inrichting, zoals een nieuw ingerichte laptop en / of een prepaid “weg te gooien” mobiele telefoon speciaal gekocht voor de reis. Als extra veiligheidsmaatregel, veeg de apparatuur schoon voor vertrek.
 • Backup alle gegevens van uw apparaat voor de reis.
 • Bedek (met een sticker) de interne laptop-camera’s.
 • Als u uw elektronisch opslag (USB/Laptop etc) moet meenemen, zorg dat dit enkel en alleen de informatie bevat die u nodig heeft voor uw reis.
 • Wanneer niet in gebruik, schakelt u de apparatuur uit of sta toe dat ze in “slaap” of “winterslaap” modus staan wanneer ze niet worden gebruikt.
 • Gebruik sterke wachtwoorden (waaronder complexe zinnen, symbolen en kapitalisatie) om uw apparatuur te beschermen. Dit zal niet effectief bij grensovergangen zijn, maar het kan je beschermen tegen toekomstige toegang of surveillance pogingen.
 • Minimaliseren de gegevens op het apparaat. Dit geldt met name voor logins, wachtwoorden, creditcardgegevens, sofi-nummers, paspoortnummer, etc.
 • Ga ervan uit dat alles wat je doet op het apparaat, met name via het internet, zal worden onderschept.
 • Gebruik nooit gedeelde computers in cyber cafes, openbare ruimtes, hotel business centers, of stuur bedrijfsgegevens op apparaten die behoren tot andere reizigers, collega’s of vrienden.
 • Gebruik geen financiële transacties of upload data naar een gedeelde map via een openbare Wi-Fi-zone.
 • Houd het apparaat bij u, te allen tijde, tijdens uw reis. Denk niet dat ze in uw hotelkamer, kluis of in het hotel zelf veilig zal zijn.
 • Als het uw eigen apparaat is dat wordt gebruikt raden wij aan de schijf te formatteren en alles thuis opnieuw erop te zetten.
 • Wijzig bij thuiskomst alle wachtwoorden die u in het buitenland hebt gebruikt.

Advies nodig bij dergelijke veiligheidsrisico’s?

Als uw organisatie meer informatie met betrekking tot de veiligheidsrisico’s van het reizen als werknemer nodig heeft, neem dan gerust contact op met één van onze security specialisten

Deel dit artikel


Lees ons blog, de persberichten of volg ons op social media

We proberen altijd onze bezoekers, klanten en partners op de hoogte te houden van bepaald nieuws. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Kom dan regelmatig terug op onze website of volg ons op Facebook of Twitter.

Hulp of advies nodig?

BEL ONS

020 65 86 117