STW

13 maart 2016

Geen reacties

Home Blog

Stop Stalking

Stop Stalking

In amerika hebben ze zelfs een nationale Stalking Awareness maand (januari) niet voor niets overigens. Stalking is een gevaarlijke misdaad dat meer dan 7.5 miljoen vrouwen mannen elk jaar in de gehele USA raakt. Stalking ook wel gedefinieerd als een gedragspatroon gericht op een specifiek persoon met het doel deze angst aan te jagen is daar maar ook hier in Nederland strafbaar.

Uit cijfers blijkt dat 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 13 mannen wel eens ervaring hebben gehad met een vorm van stalking en meestal is de stalker iemand die het slachtoffer kent, een kennis, ex-partner, familielid, collega of vriend. Het probleem is dat stalking onvoorspelbaar en gevaarlijk is, het is gebleken dat elke situatie verschillend is en daardoor moeilijk te zeggen is wat je moet doen.

Vormen van stalking

Bij stalking hebben we het over een aantal vormen van stalking, ik noem de zes meest voorkomende en de meest begrijpbare taal:

 1. Afgewezen stalkers (ex-partners)
 2. Verliefde stalkers (Love obsession)
 3. VIP/Fan stalkers
 4. Incompetente stalkers
 5. Haatdragende stalkers
 6. ‘Roof’ zuchtige stalkers

Hoe gevaarlijk is stalking in Nederland eigenlijk? Nico van den Dries, specialist op dit gebied als privé detective, vermelde al eerder dat in Nederland zelfs doden vallen als gevolg van stalking en veel mensen in grote angst leven dat hun iets wordt aangedaan. De laatste jaren is het een groot probleem gebleken.

Over het algemeen adviseren wij als Strongwood in ieder geval de volgende stappen:

 1. Vertrouw op je eigen instinct als je denk dat er iets mis is of vreemds gebeurd. Vaak blijkt dat slachtoffers worden gepushed door vrienden, familie en vrienden om de stalker te negeren of uit te dagen. Pas op niet elke stalker is hetzelfde en zonder goede kennis maak je het misschien erger. Veiligheid staat boven op en gebruik je gezonde verstand.
 2. Hou een gedetailleerd log-boek bij (het liefst zelfs video via de mobiel) over wat er gebeurd zodat dit later gebruikt kan worden.
 3. Bewaar alle e-mail, sms, whatsapp, foto of elektronische communicatie die je ontvangt en heel belangrijk reageer niet zo maar zonder expertise op welke vorm van bericht dan ook.
 4. Uiteraard indien er iets gebeurd of je krijgt het gevoel dat je gevaar loopt bel je 112 en als je thuis bent doe de deur op slot en wacht desnoods in de WC met een dichte deur.
 5. Raadpleeg een expert op dit gebied om het stalken te stoppen voordat het je leven vaak compleet in de tang hebt.

Meer over dit onderwerp vind u hier