Nico

28 december 2016

Geen reacties

Home Blog

Sextortion een groot probleem aan het worden! Wat moet je doen?

Sextortion een groot probleem aan het worden! Wat moet je doen?

Wat is nu sextortion?

Bij sextortion (afgekort van sexual extortion) ook gewoonweg seksuele afpersing genoemd worden personen (voornamelijk mannen) via internet overtuigd om intieme beelden van zichzelf door te sturen in ruil voor beelden van een ander.
Webcam sex via skype te doen, waarna de afpersers dreigen de beelden te verspreiden als het slachtoffer niet met geld over de brug komt. Sextortion is strafbaar, omdat het zowel afpersing als oplichting is.

Veel chat roulette websites maar ook dating sites worden gebruikt om vaak bloedmooie vrouwen te tonen en webcam sex te hebben. De afgelopen periode zijn er zeer veel gevallen bekend van volwassen mannen die worden afgeperst door criminele bendes. Deze bendes komen voornamelijk uit de regios Marokko, Ivoorkust, rest van Afrika en Turkije.

Hoe werkt sextortion?

Vooral de mannen worden in de val gelokt. Aantrekkelijke vrouwen zitten achter de dating of chatsites en lokken je naar videochat via o.a Skype. Als de man (of vrouw) zich dan laat verleiden tot webcamseks, kan die geen kant meer op. Binnen soms enkele minuten na de webcam sex ontvangt de persoon een dreigende e-mail waarbij wordt gezegd (vaak in het Engels) dat er geld (honderden en soms duizenden euros) moet worden overgemaakt via Western Union naar het buitenland. Gebeurd dat niet binnen de gestelde tijdsperiode dan wordt gedreigd de beelden (want ja die zijn opgenomen en vaak gemanipuleerd) online te plaatsen of doorgestuurd te worden naar je vrienden, collega’s en familie.

Waarom kan de politie vaak niets doen

De politie kan niet zeggen hoe groot het probleem is, omdat er weinig aangifte wordt gedaan. “Mannen schamen zich, maar als er meer gemeld wordt bij de politie, krijgt deze vorm van afpersing hopelijk een hogere prioriteit”. Ook is het probleem dat de politie dit soort onderzoeken niet kan doen omdat de dader in het buitenland zit.

Wat kan je zelf doen tegen sextortion?

Wat te doen als jouw foto of filmpje gebruikt wordt om jou af te persen:

Sextortion vanuit het buitenland

 1. Ga niet in op de chantage en betaal dus niets! Wanneer je dit wel doet gaat diegene gegarandeerd verder met de chantage.
 2. Verzamel bewijs en bewaar alle berichten, screenshots van websites (met URL) waar wat op staat etc.
 3. Verwijder en blokkeer de persoon overal (sociale media, e-mailadresen en telefoonnummers)
 4. Zoek jezelf op internet via zoekmachines en neem actie tegen de websites die wat geplaatst hebben

Hou er rekening mee dat over het algemeen grote websites zoals YouTube, Facebook en Vimeo dit soort beelden snel verwijderen en vaak niet eens toestaan.

Sextortion vanuit Nederland

De vier punten hierboven zijn natuurlijk al genoemd en gelden ook voor sextortion die door mensen in Nederland worden gedaan, het enige voordeel is dat als het een dader is die in Nederland zit er wellicht ook wat aan gedaan kan worden en de onderzoeksmiddelen ingezet kunnen worden.

 1. Doe aangifte bij de politie en geef al het bewijs wat je hebt aan hun af
 2. Wil je geen aangifte doen (om wat voor reden dan ook)? Zoek dan professionele hulp om de dader te achterhalen en te confronteren
 3. Blijf social media en internet goed monitoren (of laat dat doen) op verdachte situaties met jouw naam

Hou er rekening mee dat over het algemeen grote websites zoals YouTube, Facebook en Vimeo dit soort beelden snel verwijderen en vaak niet eens toestaan.

Hoe voorkom je sextortion?

Een aantal tips die je kan gebruiken om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van Sextortion zonder daarbij de cliche te noemen door geen webcamsex te doen.

 1. Gebruik een anonieme (schuil)naam en niet je echte naam
 2. Geef nooit een e-mailadres, skype accountnaam of andere informatie waarmee iemand kan uitzoeken wie jij bent
 3. Doe geen webcamsex met Skype of Facebook. Gebruik dan aparte applicaties zoals Whatsapp, Telegram of Snapchat, dit is minder eenvoudig kwalitatief op te nemen.
 4. Zorg dat de video omgeving achter je geen persoonlijke details tonen en zorg dat je gezicht nooit op het beeld staat.
 5. Maak eventuele vervolgafspraakjes nooit op persoonlijk bekende locaties of websites.

Heeft u hulp nodig bij sextortion?
Onze dienst chantage en afpersing.
Melding maken bij HelpWanted.nl (voor jongeren)
Aangifte doen bij de Politie
RTL Nieuws Undercover in de schimmige wereld van seksdates op twitter
RTL Nieuws Sectortion komt steeds vaker voor. Internet profielen jonge meiden misbruikt.

Deel dit artikel


Lees ons blog, de persberichten of volg ons op social media

We proberen altijd onze bezoekers, klanten en partners op de hoogte te houden van bepaald nieuws. Wilt u ook op de hoogte gehouden worden? Kom dan regelmatig terug op onze website of volg ons op Facebook of Twitter.

Hulp of advies nodig?

BEL ONS

020 65 86 117