STW-INT

23 juni 2013

Geen reacties

Home Media & Pers

PRISM Nederlandse overheid spreekt zichzelf tegen

PRISM Nederlandse overheid spreekt zichzelf tegen

Afgelopen week werd door minister Plasterk benadrukt dat PRISM en vergelijkbare programma’s niet worden gebruikt in Nederland. De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD passen het omstreden Amerikaanse computerprogramma PRISM niet toe, noch vergelijkbare programma’s. Dat benadrukte minister Ronald Plasterk vrijdag na afloop van de ministerraad.


“De Nederlandse diensten kunnen ook niet zomaar rondneuzen in onze gegevens. De minister moet daarvoor zelf een ‘last’ geven, maar dan moet er heel wat aan de hand lijken.
Daarbij moet er geen mogelijkheid zijn om op een andere manier aan de inlichtingen te komen. Plasterk begrijpt dat er zorgen zijn over de privacy, die moet volgens hem echt zo veel mogelijk worden gerespecteerd. Maar zorgen maken moeten we ons toch vooral omdat er terroristen bestaan, bleek uit zijn woorden.”

De stelling die de minister inneemt is duidelijk voor wie de tekst leest. ‘Niet zomaar’ en ‘op last van de minister’ en ‘veel aan de hand lijken’ zijn de sleutelwoorden. Met andere woorden als er veel aan de hand lijkt en de minister vind het voldoende om er iets mee te doen en een facebook profiel is niet opvraagbaar alsmede de medewerking wordt niet gegeven dan kan het rondneuzen in onze gegevens wel.

Was er in 2001 ook al niet een bepaald ‘probleem’ in dezelfde categorie? Juist andere naam zelfde probleem:
“Nederland neemt slechts in beperkte mate deel aan het internationale spionage- netwerk Echelon door het onderscheppen en selecteren van satellietverkeer vanuit een locatie in Zuidkamp”