STW

26 juni 2015

Geen reacties

Home Media & Pers

Facebook moet meewerken in de zaak van chantal

Facebook moet meewerken in de zaak van chantal

Amsterdam – Rechtbank – Facebook moet er alles aan doen om te achterhalen wie een seksfilmpje van de 21-jarige Chantal en haar ex-vriend heeft gepubliceerd op een fake-facebook pagina. Als Facebook zoals ze zelf zeggen de gegevens niet meer heeft, moet het bedrijf een externe partij erbij halen.

Mocht dat inderdaad van toepassing zijn zal Facebook de externe partij toegang moeten geven tot de systemen van Facebook voor een onafhankelijk onderzoek, oordeelde de rechtbank in Amsterdam gisteren (25 juni 2015).

Internet Pesters Aangepakt

Zoals in de aflevering van Internet Pesters Aangepakt was te zien dat begin dit jaar werd er een video op Facebook gepubliceerd, waarop is te zien dat Chantal haar toenmalige vriend oraal bevredigt. De video ging ‘viral’ en werd vele malen via allerlei sociale media gedeeld.

Facebook verwijderde het filmpje, maar toen was het leed al geschied. Haar advocaat zei twee weken geleden dat het leven van zijn cliënt ‘in een hel’ is veranderd. Ook al is de video nu verwijderd, de beelden worden nog steeds gedownload en verspreid.

Volgens Facebook zijn de gegevens van de persoon die het nepaccount aanmaakte en de video plaatste, al in februari voorgoed van de servers gewist. Advocaat Thomas van Vugt denkt echter dat er nog mogelijkheden zijn de gegevens te achterhalen en vroeg de rechter Facebook te dwingen daarvoor een extern onderzoeksbureau in te huren.

De rechter is het daarmee eens: ‘Van Facebook kan op zijn minst worden gevergd om alles in het werk te stellen om na te gaan of de gegevens toch niet ergens traceerbaar zijn,’ oordeelt de rechter.

Deze uitspraak kan in de toekomst nog belangrijk worden. Op Facebook worden ook regelmatig racistische en antisemitische uitspraken gedaan met behulp van nepaccounts. Wellicht heeft dit ook in die gevallen gevolgen.