STW

03 september 2014

Geen reacties

Home Media & Pers

Biljettenbende zaait verderf

Biljettenbende zaait verderf

Oplichters hebben tientallen Nederlanders en Belgen vanuit luxe hotelkamers vermoedelijk miljoenen euro’s afhandig gemaakt met behulp van een soort goocheltruc. Het gaat om een wisselactie waarbij bendeleden zichzelf in een geprepareerde bureaukast proppen waarvandaan ze echt geld in lades wisselen voor speelgoedbiljetten tijdens een vastgoedverkoop.

De Nederlands sprekende verdachten speuren sites als Marktplaats af op zoek naar advertenties van bouwgrond of vakantiehuisjes in het buitenland. Er wordt contact gezocht met de veelal in geldnood verkerende verkopers, waarna een afspraak wordt gemaakt in de lobby van vier- of vijfsterrenhotels in steden als Amsterdam, Den Haag, Breda en Maastricht. Daar verschijnen de oplichters steevast in dure auto’s, maatpakken en met diamanten ingelegde Rolexen om hun polsen.

Vertrouwen

„Om vertrouwen te wekken”, zegt Nico van den Dries van recherchebureau Strongwood, waar zich sinds juli al tien slachtoffers hebben gemeld. „De mannen laten weten erg geïnteresseerd te zijn. Ze zouden zelfs al iemand naar het buitenland hebben gestuurd om het object te bezichtigen.” Enige probleem is, zo zeggen de oplichters, dat ze contant willen afrekenen omdat ze door een echtscheiding niet bij hun geld kunnen. Ze hangen vervolgens een ingewikkeld verhaal op, waarin aan de verkopers wordt gevraagd veelgevraagde 100 en 200 eurobiljetten te wisselen voor 500 eurobiljetten, zogenaamd om geen argwaan te wekken bij de bank.

„Veel slachtoffers gaan daar in mee. Ze zijn eindelijk van hun huis af en ze krijgen ook nog eens duizenden euro’s bonus aangeboden voor de moeite”, aldus Van den Dries. „De nietsvermoedende verkopers halen soms wel 70.000 euro van de bank en lopen mee naar boven waar het geld in een hotelkamer gewisseld moet worden.”

Maar dan volgt de grote goocheltruc. De oplichters hebben de kamer namelijk al dagen eerder gehuurd en voorzien van een grote bureaukast waar een van de handlangers zichzelf in heeft gepropt. Met een geldmachientje mag de verkoper de biljetten vervolgens tellen en op echtheid controleren. Ieder door het slachtoffer goedgekeurd stapeltje wordt door de oplichters in een bureaulade gedaan. Zogenaamd om het overzicht te houden. Binnen in de kast worden de biljetten door de handlanger echter verwisseld door nepgeld.

De mannen zijn al sinds vorig jaar actief in België. Inmiddels zijn ook in ons land aanhoudingen verricht.

Dit artikel is geschreven door Esther Wemmers – Telegraaf.nl
Biljettenbende zaait verderf