STW

27 januari 2015

Geen reacties

Home Nieuws

Airbnb kan ook Woonfraude zijn

Airbnb kan ook Woonfraude zijn

Maakt u gebruik van de bekende app Airbnb? Let dan vooral goed op! Met deze app stelt u uw woning open voor toeristen om te logeren als alternatief voor de vaak duurdere hotels. Controleer altijd of u dat wel mag doen en voorkom een hoge boete.

Woningcorporaties hebben simpelweg niet de mankracht om te controleren of huurders hun huis uitlenen via diensten als Airbnb, vaak kennen ze de hoofdhuurder niet eens. Echter wordt vaak gebruik gemaakt van informatie van de Sociale Recherche van de Gemeente en de inzet van rechechebureaus om de huurwoning te controleren door middel van onderzoek.

Als daaruit blijkt dat er gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld onderhuur of Airbnb heeft dat consequenties. Het overkwam Melle van den Berg uit Amsterdam die een brief ontving waarin stond dat een onderzoek was gedaan en hij zijn woning illegaal zou ‘uitlenen’ aan anderen, woonfraude dus.

Van den Berg vindt de aantijging van woonfraude nogal overdreven, hij verhuurde zijn huis alleen als hij en zijn vriendin zelf op vakantie waren. In die tijd kwamen onder anderen verschillende stelletjes en een Fransman over de vloer, die de woning klaarblijkelijk vonden via Airbnb. Hij ontving een boete van 74.000 euro waartegen hij bezwaar maakte.

Volgens de regels van Airbnb dient de verhuurder altijd zelf te checken of ze hun huis volgens de regels kunnen verhuren. Je woning uithuren waar je zelf voor een gedeelte gesubsidieerd in woont, mag simpelweg niet, al doen veel mensen dat wel.